Denník N

Nový fenomén. Ľudia si posúvajú, kde im dajú tretiu dávku pred uplynutím šiestich mesiacov

Ľudia hľadajú, kde by ich zaočkovali treťou dávkou predčasne. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ľudia hľadajú, kde by ich zaočkovali treťou dávkou predčasne. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ neuvažuje skrátiť oficiálne stanovenú hranicu, že ďalšiu dávku proti covidu dávajú záujemcom po pol roku. V Británii či Rakúsku to spravili.

„Skúsil som, vybavil som,“ hovorí 38-ročný Milan, ktorému sa v Košiciach podarilo dostať k tretej dávke vakcíny proti koronavírusu o tri týždne skôr, než má oficiálne nárok.

„Presne 24. decembra mi uplynie polrok od druhej dávky, nechcel som čakať, pretože sa všade píše, ako by sa mala tretia dávať skôr pre pokles ochrany. Lákalo ma byť v pohode, keď sa na Vianoce zídeme celá rodina,“ vysvetľuje Milan, prečo pred pár dňami zašiel do vakcinačného miesta skúsiť šťastie.

Nie je to ojedinelý prípad, podľa zistení Denníka N sa o to pokúšajú ľudia na mnohých miestach Slovenska. Tí, ktorí pochodia, posúvajú informácie o ústretových vakcinačných centrách známym, ktorí ich nasledujú. Niektorí zasa navštevujú najbližšie centrum, či nenatrafia na ochotného lekára.

„Na facebooku som napísal, kde som bol a kopa kamarátov sa mi ozvala, že mi ďakujú. Smejem sa, že sa zo mňa stal influencer,“ vraví Peter Novotný z Martina, ktorému pichli tretiu dávku dva a pol týždňa predtým, než mu uplynula oficiálna polročná lehota.

Viaceré župy potvrdili, že do ich vakcinačných centier prichádzajú ľudia s prosbami o skoršie podanie tretej dávky.

V Bratislavskej župe nerobia problémy

„Keď prídu a chýba im pár dní do polroka, maximálne dva týždne, vyhovieme im. Ak sú to tri-štyri týždne, vysvetľujeme, nech prídu neskôr. Lekárom som však povedal, aby sa zbytočne nehádali,“ hovorí lekár Tomáš Szalay, ktorý šéfuje odboru zdravotníctva na bratislavskej župe a zodpovedá aj za veľkokapacitné vakcinačné centrum na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.

Očkovacie centrum na Národnom futbalovom štadióne. Foto N – Tomáš Benedikovič

Oficiálne pravidlá sú také, že zaočkovaní ľudia môžu dostať tretiu posilňujúcu dávku najskôr o polroka po podaní druhej. Keď táto lehota uplynie, môžu hneď požiadať cez webovú stránku korona.gov.sk o termín, prípadne ísť na miesto, kde očkujú, aj bez registrácie.

Niektoré krajiny už polročnú lehotu skrátili po zisteniach vedcov, že po štyroch mesiacoch od podania druhej dávky sa znižuje účinnosť vakcín. V Rakúsku ich začali podávať po štyroch mesiacoch, Veľká Británia či Grécko dokonca už po troch mesiacoch.

Ministerstvo čaká na odborníkov

Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ neuvažuje o skrátení polročnej lehoty. „Je to predmetom odbornej diskusie. Reflektujeme, že v Rakúsku pristúpili k štyrom mesiacom. Sotva to odporučí konzílium odborníkov, prehodnotíme to,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Grécko tento týždeň oznámilo, že obyvateľov bude preočkovávať proti covidu-19 už tri mesiace po podaní druhej dávky vakcíny, pretože sa obávajú nového variantu omikron a v zimnom období sa koronavírusová nákaza viac šíri.

Tretiu, predčasnú dávku zháňala v Banskej Bystrici a okolí 36-ročná Lucia. Do polroka jej chýbajú dva týždne. „Bola som vo veľkokapacitnom centre, v nemocnici, zašla som aj do Zvolena. Nič, nezadarilo sa.“ Mrzí ju to a cíti krivdu zo strany štátu voči tým, čo sú zodpovední a dali sa zaočkovať. „Kamaráti z Bratislavy bez problémov vybavili skoršie podanie tretej dávky. Čo mám zase cestovať aj po tretiu dávku?“ pýta sa Lucia, ktorej druhú dávku štát naordinoval v Štúrove.

Banskobystrická župa uznáva, že takých ako Lucia je omnoho viac. „Je záujem o skoršie podanie tretej dávky, hlavne pred záverečnou k nám chodia ľudia, ktorí obvykle majú päť mesiacov po druhej dávke. Sme striktní, lebo vyhláška je taká, že im nemôžeme vyhovieť. Ale poznám ľudí, ktorí inde našli lekárov, u ktorých pochodili, ak mali dostatok vakcín,“ pridáva skúsenosti banskobystrický vicežupan Ondrej Lunter.

Nemocnice sú momentálne zahltené pacientmi s covidom. Je vedecky dokázané, že pred ťažkým priebehom chránia vakcíny. Foto N – Tomáš Benedikovič

Akútnejšie problémy

Tomáš Szalay z bratislavskej župy vysvetľuje, že u nich ľuďom splnia prianie, pretože štát určil, že ľuďom so zníženou imunitou je možné podať tretiu dávku nie po polroku, ale po štyroch týždňoch od absolvovania druhej. Potom ministerstvo s poisťovňami vygenerovalo zoznam ľudí s určitými diagnózami, ktorých začali pozývať na predčasnú tretiu dávku.

„Zrazu k nám prichádzali takí, čo ani netušili, že majú zníženú imunitu. Keďže je neostrá hranica, kto to vlastne je, vychádzame ľuďom v ústrety.“ Tí, ktorí sa predčasne dostali k tretej dávke, nemali nijaké problémy s doplnením údajov o jej podaní do oficiálneho covid preukazu, ktorým sa preukazuje absolvované očkovanie.

Treťou dávkou od firmy Pfizer/BioNTech sa u nás očkuje od polovice októbra. V utorok sa ňou zaočkovalo 13 793 ľudí, celkovo už 504 955. Na Slovensku je stále málo ľudí zaočkovaných – len okolo 48 percent populácie má prvú dávku.

Ondrej Lunter z banskobystrickej župy sa prihovára za to, aby štát čím skôr prehodnotil polročnú lehotu pre tretiu dávku. „Ak je vedecky preukázané, že po štyroch mesiacoch klesá účinnosť vakcín a je tu nezáujem časti ľudí očkovať sa, tak nie je logický dôvod, aby sme nenasledovali ostatné krajiny a lehotu neskrátili pre tých, čo sa očkovať chcú,“ myslí si.

Skrátiť lehotu na tri mesiace by nebolo podľa Szalaya vhodné, pretože momentálne chýbajú kapacity vo vakcinačných centrách, ktoré by uspokojili záujemcov, a tie súčasné by mohli zaplniť ľudia, ktorí nie sú na konci polročnej lehoty. Zatiaľ by nechal polročnú lehotu a riešil akútnejšie problémy, na ktoré už upozorňoval kompetentných.

„Galakticky by nám skôr pomohlo, keby štát oficiálne oznámil, že očkovaní Modernou sa môžu preočkovávať Pfizerom a že vakcína Johnson nie je jednodávková, ale treba ju preočkovať,“ vraví Szalay z bratislavskej župy.

Vládna koalícia sa snaží zvýšiť záujem o očkovanie u seniorov, ktorí sú covidom-19 najohrozenejší, vyplácaním hotovosti 300 alebo 200 eur. Podmienkou je, že sa zaregistrujú do Vianoc. O návrhu ministra financií a lídra OĽaNO Igora Matoviča, ktorý pôvodne prišiel s očkovacími poukážkami, rozhoduje práve parlament. Je otázne, či seniorov peniaze presvedčia.

V prípade, že budú vo veľkom žiadať o očkovanie, vo vakcinačných centrách podľa koalície odsunú na neskôr mladších ľudí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie