Denník N

Buď rád, že po zranení chodíš, naznačovali mu v Kanade. Ramsayho objav zaujal aj gestom fair-play

Juraj Šiška na zraze reprezentácie. Foto - TASR/Jaroslav Novák
Juraj Šiška na zraze reprezentácie. Foto – TASR/Jaroslav Novák

Keď sme sa prvý raz skontaktovali s oslovením o rozhovor, práve mal pred sebou nabitý týždeň, v ktorom okrem zápasov dokončoval aj niekoľko prác do školy. Juraj Šiška popri hokeji študuje na Vysokej škole manažmentu, ktorá na Slovensku spadá pod City University of Seattle. V závere posledného trimestra odovzdával napríklad prácu zameranú na medzinárodný obchod či marketingový plán.

„Vŕtam sa v odvetviach, do ktorých ma v podstate nič nie je, pretože nemajú s hokejom nič spoločné. Sú však zamestnania, v ktorých by som mohol spojiť manažment so športom, ktorému sa odmalička venujem. Tento smer ma veľmi láka a nešiel som do toho s tým, že budem mať len niečo na papieri. Samozrejme, nemôžem si zo dňa na deň zmyslieť, že budem športový manažér. Človek na to musí nadobudnúť zručnosti, ale aspoň budem mať na čom po kariére stavať. Život sa ňou nekončí,“ hovorí útočník Nových Zámkov.

Šiška patrí v tejto sezóne k objavom slovenskej extraligy, s jedenástimi gólmi je medzi najlepšími strelcami súťaže. Upútal aj reprezentačného trénera Craiga Ramsayho, ktorý ho po Nemeckom pohári vytiahol aj na blížiaci sa Švajčiarsky pohár (16. 12. – 17. 12.).

O tom, aká môže byť kariéra profesionálneho športovca krehká a že raz príde aj život po nej, sa presvedčil už pred rokmi pri vážnom zranení chrbtice.

V článku sa dočítate:

  • ako pre zranenie chrbtice dostal v Kanade nálepku;
  • že tréner Nových Zámkov a Craig Ramsay sú si podobní;
  • prečo v lige povedal rozhodcovi, že súper ho nefauloval;
  • ako strelil na MS gól, hoci puk neskončil v bráne;
  • čo ho motivovalo, aby popri hokeji začal študovať.

V minulosti patril medzi veľké talenty, už v pätnástich rokoch prvý raz hral v projekte prípravy reprezentantov do 20 rokov a v šestnástich debutoval v extralige za Nitru. O Šiškovi sa hovorilo aj v súvislosti s možným draftom do NHL, no jeho výborne rozbehnutú kariéru na jar 2013 zastavil náraz na mantinel v poslednom prípravnom zápase pred majstrovstvami sveta do 18 rokov. Šiška mal na nich patriť k slovenským lídrom, no po zákroku českého hráča zostal nehybne ležať na ľade.

„Asi týždeň až dva po zranení som bol len nehybne ležiaci pacient, pretože išlo o poranenie, pri ktorom bola zasiahnutá aj miecha a nervy. Nasledovala séria vyšetrení viacerými lekármi, ktorí mali rôzne názory. Niektorí tvrdili, že je to nezlučiteľné so športovaním a budú radi, ak ma postavia na nohy. Iní to chceli hneď operovať, ďalší navrhovali liečbu bez operácie,“ spomína hokejista.

Niesol si nálepku

Vtedy 16-ročný chlapec sa ocitol vo veľkej neistote, keďže narazenie a podvrtnutie krčnej chrbtice ohrozovali jeho kariéru a prognózy uzdravenia boli nejasné. Pomyslenie na možný koniec s hokejom znášal ťažko, pretože dovtedy bol preňho všetkým.

„Bolo to ako náhle uvedomenie si, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie