Denník N

Premiér tlačí na povinné očkovanie, mohla by na to stačiť aj čiastočná podpora koalície

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že by na povinné očkovanie pre ľudí nad 60 rokov teoreticky stačila zmena jeho vyhlášky. Vláda rieši aj to, ako by mohli neočkovaní časť svojej starostlivosti platiť sami.

Premiér Eduard Heger dosiahol, že z povinného očkovania proti koronavírusu sa tento týždeň stala jedna z hlavných tém aj vnútri koalície.

Povinné očkovanie žiada napríklad strana Za ľudí, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dostal za úlohu preveriť právne možnosti jeho zavedenia. Téma by sa mohla dostať medzi priority koalície vtedy, keď bude známy efekt finančnej odmeny za očkovanie pre seniorov a keď bude jasné, že očkovanie súčasnými vakcínami bude účinné aj proti novej mutácii koronavírusu omikron.

Povinné očkovanie pre vekovú kategóriu nad 60 rokov by sa týkalo veľkého počtu ľudí. Je ich dohromady 1,286 milióna. Prvú dávku však už má 889-tisíc z nich, teda 69 percent, druhou dávkou je zaočkovaných 65,5 percenta. Povinnosť očkovania by teda doľahla približne na 397-tisíc ľudí, ktorí teraz nemajú ani jednu dávku.

Heger na povinné očkovanie tlačí

Predseda vlády Eduard Heger spomínal povinné očkovanie pre kategóriu 60+ napríklad v nedeľu na svojom Facebooku: „Cestou z pandémie je povinné očkovanie pre 60+,“ napísal.

Nejde však len o status na Facebooku. Eduard Heger o povinnom očkovaní šesťdesiatnikov a starších otvorene hovorí ako o najzásadnejšej veci nasledujúceho obdobia aj v rámci strany OĽaNO a v koalícii. Viacerí koaliční politici Denníku N opisovali, že Heger vysiela signály, že ak sa mu tento zámer nepodarí dosiahnuť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie