Denník N

Legalizácia dvojakého občianstva sa odkladá už takmer rok, koalícia má obavy z nového maďarského zákona

Igor Matovič na návšteve u Viktora Orbána v Budapešti v marci 2021. Foto - TASR
Igor Matovič na návšteve u Viktora Orbána v Budapešti v marci 2021. Foto – TASR

Slovensko prispôsobuje svoju legislatívu o štátnom občianstve opäť pomerom v Maďarsku, kde umožnili mať trvalý pobyt aj na fiktívnej adrese.

Vláda schválila novelu zákona o štátnom občianstve vo februári, teda ešte v čase, keď bol premiérom Igor Matovič. Táto novela mala zabezpečiť, aby slovenskí štátni občania mohli nadobúdať popri slovenskom aj iné štátne občianstvo, a tak by neprišli o slovenské, ako sa to deje od roku 2010.

Zákaz dvojakého štátneho občianstva zaviedla prvá Ficova vláda ako reakciu na zákon maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten umožnil udeľovať maďarské občianstvo každému, kto preukáže, že jeho predkovia mali maďarské štátne občianstvo alebo pochádzajú z územia Maďarska či Uhorska a ovládajú maďarčinu.

Matovičova vláda predložila parlamentu novelu, podľa ktorej by o slovenský pas neprišli tí občania, ktorí majú aj občianstvo krajiny, kde majú trvalý pobyt aspoň päť rokov. Táto podmienka by mala zabrániť tomu, aby Maďarsko mohlo udeľovať masovo občianstvo Maďarom žijúcim na Slovensku.

Poslanci schválili novelu v prvom čítaní v marci, odvtedy sa však rokovanie o zákone v druhom čítaní stále posúva. Na novembrovej schôdzi požiadal o ďalší posun predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár, novela bude teda zaradená na februárovú schôdzu. Kollár to odôvodnil novým maďarským zákonom, ktorý umožňuje prihlásiť sa na trvalý pobyt v Maďarsku bez toho, že by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Viktor Orbán

Slovensko

Teraz najčítanejšie