Denník N

Šediny ako vyslobodenie. Prečo dala časť žien počas pandémie zbohom farbám na vlasy

Lucie Zídková. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Lucie Zídková. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Šedivé vlasy sú vnímané ako symbol starnutia a do istého veku sú najmä pre ženy tabu. Pandémia však mnohé z nich prinútila odložiť návštevu kaderníka aj prehodnotiť svoj postoj k farbeniu. V šedivých vlasoch našlo viacero známych i neznámych žien novú slobodu, postoj ku kráse i úprimnosť.

Veľmi dobre si pamätám, kedy som narazila na svoj prvý šedivý vlas. Asi pred piatimi rokmi, mala som vtedy 27 rokov. Hneď som si ho vytrhla. Okrem veľkej hanby si spomínam aj na vlastné prekvapenie.

Odvtedy sledujem nielen pribúdajúce šediny, ale zároveň sa snažím pochopiť, prečo sú taký problém. Prečo keď niekomu poviete, že sa vám začínajú šediny objavovať, okamžite vás uistí, že to tak nie je – akoby šlo o spoločenskú povinnosť.

Prípadne sa vás snaží uchlácholiť tým, že si prinajhoršom môžete vlasy zafarbiť. Prečo? Pretože šedivé vlasy sú predsa zlé. Je to farba, ktorú si nevyhnutne spájame so starobou.

Pohľad mnohých na túto – pre niekoho možno úsmevnú či malichernú – tému však pandémia zmenila.

Pozri, aké má odrasty!

„O tom, že si prestanem farbiť vlasy, som premýšľala už dlho,“ rozpráva česká novinárka Lucie Zídková, ktorá dlhé roky písala pre Lidové noviny a dnes pôsobí ako editorka časopisu Marianne.

Raz sa už dokonca odhodlala, ale k farbe sa po dvoch mesiacoch zase

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie