Denník N

Dobre nasadený respirátor dokáže znížiť riziko infekcie z 90 percent na promile

Ilustračné foto – TASR/DPA
Ilustračné foto – TASR/DPA

Nezaočkovanému stačí vzdialenosť tri metre a približne tri minúty na to, aby sa nakazil od infikovaného v prípade, že majú obaja odokryté dýchacie cesty. Nemeckí vedci testovali, ako chránia respirátory a chirurgické rúška pri kontakte s pozitívnym človekom.

Aj po takmer dvoch rokoch od začiatku pandémie vedci skúmajú efektivitu rúšok a respirátorov proti novému koronavírusu.

Napriek tomu, že odporcovia protipandemických opatrení ich často označujú za zbytočné, výsledky najnovšej štúdie vydanej tento týždeň v časopise PNAS opäť ukazujú, prečo je užitočné nosiť na tvári ochranu.

„V našej štúdii sme zistili, že riziko infekcie bez nosenia rúšok a respirátorov je enormne vysoké už po niekoľkých minútach, dokonca aj na vzdialenosť troch metrov, ak majú infikované osoby vysokú vírusovú nálož delta variantu nového koronavírusu,“ uviedol spoluautor novej štúdie Eberhard Bodenschatz, riaditeľ Inštitútu Maxa Plancka pre dynamiku a sebaorganizáciu.

Rýchlosť prekvapila aj vedcov

Autori štúdie z PNAS určovali pravdepodobnosť, s akou sa človek nakazí, ak je v kontakte s infikovaným bez akejkoľvek ochrany, alebo má respirátor či chirurgické rúško.

Skúmali aj vplyv toho, ak je rúško či respirátor nasadený nesprávne.

„Nemysleli by sme si, že na vzdialenosť niekoľkých metrov bude trvať tak krátko, kým sa infekčná nálož z dychu infikovaného človeka vstrebe,“ povedal Bodenschatz o jednom zo zistení. V tejto vzdialenosti sa vydychovaný vzduch šíri v tvare kužeľa, čo počet infekčných častíc zriedi. Navyše veľké a ťažké častice padajú po krátkej vzdialenosti na zem.

Respirátory stiahli riziko takmer na nulu

Ak sa stretne infikovaný človek so zdravým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie