Denník N

Prezidentka Čaputová sa na olympiádu v Pekingu nechystá. Po americkom bojkote sa čaká, čo urobí Európa

Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto - TASR
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto – TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová neuvažuje o účasti na zimnej olympiáde v Pekingu. Účasť neplánovala aj z pandemických dôvodov, no ako pre Denník N spresnila jej kancelária, prezidentka „sa stotožňuje s výhradami, pre ktoré sa viacerí predstavitelia štátov rozhodli nezúčastniť sa na olympijských hrách v Číne.“

Odkazuje tak na diplomatický bojkot, ktorý v pondelok ohlásili Spojené štáty. K Američanom sa postupne pridala Austrália, Veľká Británia, Kanada, do Pekingu nepôjdu ani predstavitelia Nového Zélandu.

Olympiáda sa bude konať od 4. do 20. februára 2022. Ich získaniu aj organizácii venovala Čína veľa energie aj peňazí, Peking usporiadanie hier považuje po letnej olympiáde v roku 2008 za ďalšie symbolické potvrdenie statusu veľmoci.

Dôvodom diplomatického bojkotu je porušovanie ľudských práv v Číne – najmä v provincii Sin-ťiang, kde čínska vláda podľa USA pácha genocídu Ujgurov. Spojené štáty nechcú, aby americkí diplomati a politici prispeli k tomu, že olympijské hry prekryjú dianie v tejto provincii, ale aj v Hongkongu či Tibete.

„Nebudeme sa podieľať na fanfárach týchto hier,“ oznámila v pondelok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Teraz sa čaká na to, ako sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Joe Biden

Zimné olympijské hry

Zuzana Čaputová

Slovensko, Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie