Denník N

Od rebela, ktorého dráždili americké rakety, po pragmatika v štýle Merkelovej. Kto je kancelár Olaf Scholz

Nový nemecký kancelár Olaf Scholz počas prevzatia úradu od Angely Merkelovej. Foto - TASR
Nový nemecký kancelár Olaf Scholz počas prevzatia úradu od Angely Merkelovej. Foto – TASR

Profil nového nemeckého kancelára, ktorý stavil na kontinuitu a stabilitu.

Ešte začiatkom roka by sociálneho demokrata Olafa Scholza na mieste Angely Merkelovej tipoval málokto. Nie veľmi výrazný právnik za svoj život prešiel viacerými politickými funkciami na lokálnej aj celoštátnej úrovni, pričom vynikol hlavne ako starosta Hamburgu a minister financií v poslednej vláde Angely Merkelovej.

Sám seba opisuje ako pragmatického, triezveho a rozhodného človeka, ktorý nerád podlieha hystérii a pestuje si imidž muža, ktorý má veci pod kontrolou.

Kto vlastne Olaf Scholz je a aká bola jeho cesta od mladého zanieteného ľavičiara až po najdôležitejšiu politickú funkciu v krajine?

Mladý socialista proti americkým raketám

Scholzova politická kariéra sa začala už v jeho sedemnástich rokoch, keď dostal stranícku knižku SPD. Rýchlo si získal meno v miestnej mládežníckej organizácii sociálnych demokratov Jusos, ktorá patrí pod SPD.

„Olaf bol dobrý rečník, inteligentný, výrečný, oddaný. Nikdy nehovoril nezmysly a vždy venoval veľkú pozornosť tomu, čo povedal,“ spomína na jeho začiatky vtedajší člen mladých ľavičiarov Günter Frank.

Hoci sa Scholz stal členom SPD za vlády Helmuta Schmidta, patrí k jeho veľkým kritikom. Ako študent práva sa začiatkom 80. rokov zúčastňoval na jedných z najväčších demonštrácií v histórii Nemecka. Protestoval proti rozmiestneniu amerických rakiet

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie