Denník N

Prečo je stotisíc Putinových vojakov problém

Ruský a americký prezident počas utorňajšieho virtuálneho samitu. Foto - TASR/AP
Ruský a americký prezident počas utorňajšieho virtuálneho samitu. Foto – TASR/AP

Kremeľ svojím správaním opäť porušuje vlastné záväzky, preto treba pripustiť aj možnosť novej agresie.

Bude u našich susedov nová a oveľa väčšia vojna ako tá, čo tam s podporou Moskvy prebieha od roku 2014? Nebude? Stojí to Putinovi za to? Nestojí? Celé to trochu pripomína hádanie kremľológov z obdobia studenej vojny, ktorí sa na základe rôznych signálov snažili vyveštiť, čo práve v Kremli plánujú.

Tamojší režim sa opäť dostal presne do takého nebezpečného štádia, keď sa najvhodnejším prostriedkom na predpovedanie jeho správania stávajú kávové usadeniny. Pritom by to tak nemuselo byť. Stačilo by, keby Moskva dodržiavala bezpečnostné dohody, ku ktorým sa dobrovoľne zaviazala.

Aktuálne napätie vyvolalo, že Rusko na hranicu s Ukrajinou rozmiestnilo približne stotisíc vojakov, pričom chýba akékoľvek uveriteľné mierumilovné vysvetlenie, načo tam sú. Z toho potom nevyhnutne plynú obavy, že sa pripravujú na väčšiu či menšiu inváziu.

Putinov režim už porušil svoj záväzok chrániť územnú celistvosť Ukrajiny a spôsob, akým pravidelne šibrinkuje svojou armádou, je zas porušením Viedenského dokumentu OBSE z roku 2011. Jeho cieľom bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie