Denník N

OĽaNO o Trnkovej kauze: Je neakceptovateľné, aby župan takto klamal a kradol

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto - TASR
Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto – TASR

Rastislav Trnka kandidoval v roku 2017 na košického župana ako nezávislý (predtým bol členom SDKÚ a Siete) a postupne získal podporu viacerých politických subjektov – OĽaNO, SaS, KDH a z menších strán to boli NOVA a Šanca.

V súboji s bývalým košickým primátorom bol outsiderom, no napokon ho tesne zdolal o necelých 900 hlasov.

Už viac než rok pred ďalšími krajskými voľbami Trnka oznámil, že chce znova kandidovať. Lenže krátko nato ho zasiahla kauza s obstarávaním teplomerov. Košický samosprávny kraj ich nakúpil od Trnkovho známeho za dvojnásobnú cenu oproti banskobystrickému či nitrianskemu. Celkovo 205 kusov za takmer 180-tisíc eur.

Strán a hnutí, ktoré pred štyrmi rokmi Trnku podporili, sme sa pýtali, či aj po tejto kauze ich podpora županovi v ďalších voľbách prichádza do úvahy.

Pripomeňme, že Trnka po tom, ako kauzu zverejnil Denník N, navádzal výrobcu teplomerov na klamstvo, aby poprel svoje pôvodné výroky, ktoré povedal novinárovi. Usvedčili ho nočné maily, v nich mu podsúval pripravené odpovede, ktoré by županovi pomohli pri obhajobe podozrivého obstarávania. A aj keď mu výrobca nevyhovel, Trnka ich zverejnil, akoby ich naozaj povedal.

KDH počká na vyšetrovanie

Poslanci Národnej rady za OĽaNO z Košického kraja už v utorok vyzvali Trnku, aby pre kauzu teplomery vyvodil politickú zodpovednosť. „Je neakceptovateľné, aby župan takto klamal a kradol,“ povedal Erik Ňarjaš, o ktorom sa v hnutí obyčajných ľudí diskutuje ako o budúcom kandidátovi na košického župana. On sám takéto rozhovory Denníku N potvrdil.

OĽaNO sa stotožňuje s výrokmi svojich „košických“ poslancov na brífingu. Tí ešte konštatovali, že informácie o verejnom obstarávaní teplomerov ich znepokojili, preto podávajú podnet na Najvyšší kontrolný úrad SR. „Žiadame aj hĺbkovú kontrolu na Košickom samosprávnom kraji,“ dodal Ňarjaš.

Poslanec OĽaNO Erik Ňarjaš. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda KDH Milan Majerský, ktorý stojí aj na čele prešovskej župy, povedal, že „KDH počká na závery vyšetrovania a následne prijme zodpovedné stanovisko“. Na otázku, ako hodnotí Trnkovu argumentáciu pri vysvetľovaní sporného obstarávania, nereagoval.

Predseda SaS Richard Sulík dal jasne najavo, že predseda Košického samosprávneho kraja by mal z funkcie odísť. „Obávam sa, že táto kauza košického župana Trnku je ‚na uterák‘, teda mal by odstúpiť. Pre mňa osobne je toto sklamaním. Keďže jeho konanie je nevysvetliteľné, v ďalších voľbách s podporou SaS počítať nemusí.“

Podpredseda Hlasu Richard Raši, Trnkov súper pred štyrmi rokmi, už skôr oznámil, že nemá v záujme znova kandidovať na post župana. A nič na jeho rozhodnutí nezmenila ani aktuálna kauza.

Aj jeho sme sa pýtali, ako vníma Trnkovu obhajobu teplomerov. „Tie akože vysvetlenia župana sú smiešne až trápne. Mal by okamžite vyvodiť politickú zodpovednosť a vzdať sa funkcie.“

Župan: Kraj je zrejme rukojemníkom

Rastislav Trnka na výzvy na odstúpenie odpovedá zriadením komisie, ktorá má porovnať ceny nákupov podobných bezkontaktných teplomerov vo verejných inštitúciách. „V prípade, ak komisia zistí predraženie cien a to, že dodávateľ a subdodávateľ zavádzali, budeme požadovať refundáciu od dodávateľa,“ napísal na svojom facebooku.

Podľa neho sa kraj stal „zrejme rukojemníkom medzi dodávateľom a výrobcom teplomerov“. Dodávateľom bola firma jeho známeho Richarda Redaya, s ktorým doteraz koordinoval obhajobu sporného obstarávania. Výrobcom je Miroslav Garaj, ktorého v e-mailoch navádzal na klamstvá a ešte ich aj bez jeho súhlasu zverejnil.

Napriek tomu teraz Trnka na facebooku píše, že „urobí všetko pre to, aby pravda vyšla najavo“.

„Verím, že nám všetkým záleží na tom, aby bola táto vec riadne prešetrená a nevrhala zlé svetlo na Košický samosprávny kraj.“

Pretlak kontrol

Na košickej župe bude teraz pretlak kontrolórov či vyšetrovateľov. Trestné oznámenie už po prvom článku v Denníku N podal košický podnikateľ. V stredu na košickej prokuratúre to isté urobili krajskí politici Hlasu.

Okrem spomínaného podnetu poslancov na NKÚ sa na nákup teplomerov pozrie aj Úrad pre verejné obstarávanie: „Okolnosti súvisiace s verejným obstarávaním v danej veci evidujeme a vykonávame kroky smerujúce k začatiu kontroly,“ povedal nám predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

Foto N – Peter Lázár

„Okrem trestnoprávnej roviny je tam aj morálno-etický problém, lebo župan mal mailovou komunikáciou ovplyvňovať výrobcu teplomerov a podsúvať mu odpovede pre novinárov,“ konštatoval na brífingu poslancov OĽaNO Milan Potocký, ktorý je zároveň krajským poslancom Košického samosprávneho kraja.

Konaním župana by sa mala podľa neho zaoberať Rada pre etiku, KSK má totiž schválený etický kódex pre volených predstaviteľov kraja.

„Zároveň bude treba nastaviť pravidlá pri verejnom obstarávaní na župe tak, aby sa podobné podozrenia z manipulovania súťaží neopakovali,“ dodal Potocký. Upozornil aj na to, že NAKA už vyšetruje jeden nákup Košického samosprávneho kraja – ide o podozrenie z predraženého (o 100-tisíc eur na jeden kus) obstarávania štyroch vozidiel na údržbu ciest. A tiež tam na porovnanie figuruje výrazne lacnejší nákup áut rovnakej značky v Prešovskom kraji.

Ďalšie trestné oznámenie v súvislosti s obstarávaním košickej župy, ktoré skončilo na stole Národnej kriminálnej agentúry, sme už spomenuli v prvom článku o teplomerovej kauze.

„Predmetné trestné oznámenie bolo v časti, týkajúcej sa korupčného správania pracovníkov Košického samosprávneho kraja v súvislosti s verejným obstarávaním dezinfekčných prác v zariadeniach v pôsobnosti samosprávneho kraja, odovzdané na ďalšie konanie Národnej kriminálnej agentúre – odbor Východ,“ povedal Dalibor Skladan, hovorca generálnej prokuratúry.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Košice

OĽaNO

Samosprávy

Slovensko

Teraz najčítanejšie