Denník N

Organizuje domácnosti podľa Marie Kondovej: Málokto sa narodí ako bordelár, väčšinou príde moment, keď sa to zlomí

Zuzana Mrázová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zuzana Mrázová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Domácnosti začínajú podľa konzultantky metódy KonMari Zuzany Mrázovej „vybuchovať“, keď nastane životná zmena. Môže ňou byť narodenie dieťaťa, rozvod alebo nový partner.

Prostredie, v ktorom žijeme, má na človeka zásadný vplyv, ale vytvoriť v domácnosti poriadok nie je pre mnohých jednoduché. Keď Japonka Marie Kondo pred pár rokmi predstavila svoju metódu KonMari, ktorá si kladie za cieľ vniesť do domácností systém, spôsobila vo svete malú revolúciu. Vybudovala úspešnú značku a v rámci nej vytvára aj vlastnú sieť konzultantov.

Certifikovanou KonMari konzultantkou je aj Zuzana Mrázová, ktorá sa po rokoch pôsobenia vo finančnej sfére rozhodla pre zmenu a dnes pomáha Slovákom zorganizovať si svoje domovy. Rozprávali sme sa o tom, v čom metóda spočíva, ako kurz prebieha aj ako vyzerá samotný upratovací proces.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • v akých situáciách ľudia vyhľadávajú pomoc;
  • s čím majú Slováci pri upratovaní najväčší problém;
  • ako rýchlo sa dá tento proces zvládnuť;
  • ktoré vylepšenia pri organizovaní domácnosti sa jej osvedčili.

Aby človek dokázal radiť iným s organizovaním domova, musí mať zmysel pre poriadok. Vždy vám bol vlastný?

Som veľmi organizovaný a systematický typ. Vďačím za to výchove a osobným vlastnostiam. Problém s neporiadkom v domácnosti som nikdy nemala, nebola to potreba, ktorá ma k tejto téme priviedla. Istým spôsobom ma však „zarazil“ príchod nových členov do rodiny a to obrovské množstvo vecí, ktoré sa s tým spája. Kedysi som nevedela pochopiť, prečo neporiadok ľuďom tak prerastá cez hlavu, až následne som si uvedomila, že nie sme všetci rovnakí a nie každý má zmysel pre organizáciu. Môže z toho vzniknúť veľký problém, ktorý človeka dennodenne trápi.

Ako ste sa dostali k Marie Kondovej?

Náhodou sa ku mne dostala jej prvá kniha Kúzelné upratovanie. Prelistovala som si ju a premýšľala som, čo na tom niekomu nemôže byť jasné, a prečo ľudia potrebujú návod, ako si upratať domácnosť. Posunula mi ju kamarátka, ktorá si ju kúpila práve ako návod, ktorý jej mal pomôcť dostať sa z problému von. Keď si ju prečítala, nevedela, čo s tým má robiť, bolo to pre ňu čisté sci-fi. Pre mňa to bol určitý impulz, aby som sa na to pozrela hlbšie. Zistila som, že mnohým ľuďom samotná kniha nič neprinesie, a to je podľa mňa aj dôvod, prečo Marie Kondo prišla s nápadom vytvoriť sieť konzultantov, ľudí, ktorí organizovaniu rozumejú a vedia nasmerovať tých, ktorí to sami nedokážu.

Hneď ste si povedali, že si spravíte kurz?

Kniha sa ku mne dostala v čase, keď som premýšľala, čo ďalej. Dvadsať rokov som pôsobila v medzinárodných finančných inštitúciách. Bolo to veľmi fajn, až do momentu, keď sa mi narodili dve deti. Mala som pocit, že treba niečo zmeniť, a manžel ma veľmi podporil. Premýšľala som, ako využiť svoje organizačné a komunikačné zručnosti, ktoré som za tie roky nadobudla. Chcela som robiť niečo svoje, zároveň priniesť niečo nové, čo na našom trhu ešte nie je, a toto mi vletelo do cesty.

Povedala som si, že to skúsim, a odišla som na týždenný kurz do New Yorku. Bol to úplný vabank, mohlo to byť aj čisté sklamanie, nakoniec som bola veľmi milo prekvapená. Už len prvotný pocit, keď som sa stretla so všetkými tými ženami. Boli približne v mojom veku, všetky boli vzdelané, krásne upravené, veľmi veľa z nich na tom bolo podobne ako ja a potrebovali kariérnu zmenu. Boli tam sociologičky, psychologičky, učiteľky, pri našom stole bola právnička.

Čo všetko ste v rámci toho týždňa absolvovali?

Kurz nebol úplne o teórii, očakávalo sa, že tú už človek vie. Bol zameraný na to, ako sa stať konzultantom a správne reprezentovať metódu, aby do nej človek nedával príliš veľa seba a neodklonil sa od nej. Venovali sme sa tomu, ako pomôcť klientom, ako sa s nimi rozprávať, ako ich pochopiť a naviesť správnym smerom.

Samotný kurz bol na vysokej úrovni, všetko bolo dokonale pripravené a po tých pár dňoch som odchádzala s pocitom, že som veľa dostala, a ak sa do toho naozaj pustím, tak som schopná s tým ďalej pracovať.

Stretli ste sa s Marie Kondovou?

Áno, bola tam s nami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reality

Rozhovory

Bývanie a záhrada, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie