Denník N

Šarlatán či génius? Ľadový muž Wim Hof hekol svoj mozog, potvrdili vedci, no svoju metódu preceňuje

Wim Hof v nádobe naplnenej ľadom. Foto – TASR/AP
Wim Hof v nádobe naplnenej ľadom. Foto – TASR/AP

Hof vďaka svojej metóde „oklamal“ imunitný systém. Keď mu do tela podali endotoxín, choroba sa neprejavila. Za 10 dní metódu naučil aj iných.

Bol január 2009, keď sa Holanďan Wim Hof oblečený len v trenírkach postavil do veľkej presklenej nádoby a celé telo mu zasypali ľadom. Z nádoby vytŕčala len jeho hlava.

Hof takto vydržal jednu hodinu a 42 minút a postaral sa o zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Nikto pred ním nevydržal v mrazivom kúpeli tak dlho.

Keď Holanďan v ďalších mesiacoch vlastný rekordný pobyt pod ľadom niekoľkokrát zveľadil, spozorneli aj odborníci.

Nezvyčajný bol nielen čas strávený v chlade – bežný človek by pri rovnakých podmienkach približne po pol hodine zomrel na podchladenie –, ale aj argument, ktorým vysvetľoval svoje výnimočné schopnosti.

Wim Hof tvrdil, že extrémny chlad zvláda len vďaka správnemu dýchaniu a vďaka mysli, pomocou ktorých ovplyvňuje hormonálne zmeny v tele. Zjednodušene povedané, jeho mozog presvedčí telo, že mu nie je zima, vďaka čomu získa odolnosť proti podchladeniu.

V praxi by to znamenalo, že Hof dokáže meditáciou a dýchaním ovplyvniť vlastný autonómny nervový systém, čo vedci dovtedy považovali za nemožné. Preto Holanďana vyzvali, aby svoje vyhlásenia potvrdil v kontrolovanej odbornej štúdii.

Od radosti plakal

Hof súhlasil a 31. marca 2011 si v medicínskom centre v holandskom meste Nijmegen ľahol na nemocničné lôžko. Na telo a hlavu mu pripojili niekoľko senzorov a do žily mu pichli endotoxín, ktorý by u bežného človeka do hodiny a pol spôsobil príznaky choroby, ako horúčka, bolesť hlavy, nevoľnosť či triaška.

„Súboj sa môže začať,“ povzbudil doktor Hofa a ten sa pustil do práce. Pomocou dýchania a meditácie sa snažil negatívny vplyv endotoxínu zastaviť, zmeny v jeho tele a v mozgu medzitým podrobne analyzovala skupina vedcov.

Keď neskôr o výsledkoch výskumu informovala holandská televízia, Wim Hof sa rozplakal od šťastia. „Konečne sa skončilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie