Denník N

Život utečencov na Slovensku je plný strachu a ohrozenia. Snažia sa to zmeniť

Foto - Liga za ľudské práva
Foto – Liga za ľudské práva

#14 dní do Vianoc

Meena, ktorá študuje na Slovensku medicínu, mohla v júli 2021 po dlhom čase navštíviť svoju rodinu v Afganistane. „Boli sme šťastní, nesmierne som si to užívala,” hovorí o stretnutí s blízkymi po dlhom odlúčení, pod ktoré sa podpísala veľká vzdialenosť aj pandémia. Pár týždňov nato vtrhol do Kábulu Taliban a rodina Meeny sa rovnako ako mnoho iných začala báť o svoje životy. Meena sa po dramatickom evakuačnom presune dostala opäť na Slovensko, no jej rodina ostala v násilím zmietanej krajine.

V prípade Meeny a ďalších 53 ľudí, ktorým sa podarilo dostať v tomto roku z Kábulu na Slovensko, zohrala veľkú úlohu podpora zo strany Ligy za ľudské práva, ktorá investovala veľké množstvo energie do ich záchrany.

„Venujeme sa téme ľudských práv, migrácie, utečenectva, rodovej rovnosti a začleňovania do spoločnosti. Naša práca je orientovaná na právnu pomoc, monitorovanie legislatívy a politík v tejto oblasti, nastavovanie opatrení, vzdelávanie a na začleňovanie našich klientov a klientok do života v spoločnosti,“ hovorí riaditeľka Ligy za ľudské práva Zuzana Števulová, ktorá sa už roky venuje pomoci ľuďom, čo ušli z krajín zmietaných konfliktom. Ani na Slovensku ich nečaká ľahký život. Naša krajina udeľuje azyl neochotne a aj po jeho udelení je pre cudzincov ťažké žiť tu dôstojný život. Okrem toho neraz čelia nenávisti a útokom.

Bez právnej pomoci sa nezaobídu

Liga za ľudské práva poskytuje žiadateľom právnu pomoc v konaní o azyle. „Snažíme sa, aby žiadosť každého človeka, ktorému v azylovom konaní pomáhame, bola spravodlivo a zákonne posúdená a aby mal možnosť uplatniť svoje práva. Nezriedka sa dostaneme aj do konaní pred Najvyšším súdom SR, Ústavným súdom alebo ESĽP,“  hovorí Števulová.

V prípade pobytovej agendy sa Liga za ľudské práva venuje primárne pomoci zmiešaným rodinám vrátane zahraničných LGBTI párov. Snažia sa zabezpečiť, aby získali pobytové oprávnenie a mohli spoločne žiť na Slovensku. „Od tohto roku sa intenzívne venujeme právnej pomoci obetiam trestných činov nenávisti z radov cudzincov a ľudí s moslimským vierovyznaním. Zistili sme, že ich život na Slovensku je plný strachu a ohrozenia, a snažíme sa to zmeniť,“ dodáva Števulová.

Zamestnanie a bezpečie

Keď mladí manželia utiekli z Jemenu pred vojnou a prenasledovaním, bola to práve Liga za ľudské práva, ktorá sa ich ujala. „Slovensko im pôvodne udelilo len doplnkovú ochranu, no my sme to nenechali tak, išli sme do odvolacieho konania a výsledkom bolo udelenie azylu pre manžela, na základe čoho následne manželka získala azyl za účelom zlúčenia rodiny. Manželke sme sa venovali v rámci projektu s IKEA Skills for employment, vďaka čomu získala pracovné zručnosti a zamestnanie. Aj vďaka tomuto projektu a našej podpore sa tak tejto rodine na Slovensku podarilo získať stabilný nový domov,” opisuje Zuzana Števulová

Liga za ľudské práva sa venuje aj osvete a vzdelávaniu, vydali napríklad komiks Uletenci so skutočnými životnými príbehmi utečencov na Slovensku, alebo pripravili e-learning o migrácii a utečencoch.

Ako sa dá pomôcť

„Naša aktuálna zbierka je zameraná na financovanie iniciatívy Bezpečie pre Afgancov, v rámci ktorej sa spoločne s občianskym združením Mareena snažíme pomôcť dostať do bezpečia Afgancov a Afganky s väzbami na Slovensko. Keďže slovenská vláda už nevyvíja žiadnu činnosť smerujúcu k evakuácii príbuzných Afgancov žijúcich na Slovensku, snažíme sa pomôcť s príchodom aspoň ľuďom, ktorí majú alebo vedia získať doklady potrebné pre imigračný proces, najmä pokiaľ ide o manželky a deti,“ hovorí riaditeľka Ligy za ľudské práva. Ako upozorňuje, je to právne a logisticky veľmi náročný a dlhý proces, ktorý si vyžaduje veľa práce. Prostriedky získané zo zbierky budú použité na financovanie práce právničiek a právnikov, ktorí pomáhajú s týmto procesom.

Zuzana Števulová vníma okrem právneho aspektu veľmi intenzívne aj ten ľudský. „Toto utrpenie sa nikdy nedá opísať slovami a veľmi si želáme, aby sa postupne počet konfliktov a diktatúr, ktoré ľudí vyháňajú z domovov, znižoval. Byť utečencom je jedna z najťažších životných skúseností, pri ktorej človek často príde o všetko, čo si v živote budoval, a mnohokrát príde aj o ľudí, ktorých miloval,“ dodáva.

Podporte Ligu za ľudské práva TU

Liga za ľudské práva by privítala pomoc aj v podobe ponuky nových priestorov na prácu v Bratislave za výhodnú výšku nájmu  (2 kancelárie a zdieľaná zasadačka) a kávovar vo forme daru.

Liga za ľudské práva je občianske združenie, ktoré sa už od roku 2005 venuje témam utečenectva, migrácie a začleňovania cudzincov do spoločnosti. V roku 2021 spoločne s Mareenou viedli iniciatívu Bezpečie pre Afgancov s cieľom umožniť príchod ľudí z Afganistanu s väzbami na Slovensko. Práca organizácie bola opakovane ocenená, vrátane ceny Human Rights Defender Award Veľvyslanectva USA na Slovensku, ceny Nadácie Orange a ceny Človeka v ohrození.  

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Advent

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie