Denník N

Vysoká citlivosť nie je precitlivenosť. Prečo niektorí ľudia reagujú na každý podnet oveľa intenzívnejšie ako iní

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Hypersenzitívni ľudia vďaka citlivejšej nervovej sústave intenzívne reagujú na hluk, vône, svetlo či dotyk. Vysoká citlivosť však nie je diagnóza, ale charakterová črta. Má ju až pätina populácie.

Peter mal už od detstva pocit, že je iný ako jeho rovesníci. Rád sa hrával sám, mal bohatú fantáziu, do ktorej občas unikal pred vonkajším svetom. „Zatiaľ čo iní chlapci behali za dievčatami, ja som sa radšej išiel pozerať na západ slnka,“ spomína dnes už takmer štyridsiatnik Peter.

Dodnes veľmi intenzívne vníma všetky vonkajšie aj vnútorné podnety. Zaoberá sa detailmi, ktoré si veľa iných ľudí ani len nevšimne. Spomína, ako mu kedysi prekážalo, že má príliš zložité myslenie, že nad všetkým priveľmi premýšľa. „Vnímal som každý pohyb, čo i len žmurknutie. Pamätám si, ako mi v niektorých chvíľach z toho všetkého až hučalo v hlave,“ opisuje.

Všetko, čo Peter spomína, patrí medzi znaky hypersenzitivity alebo vysokej citlivosti. Tento pojem prvýkrát predstavila americká psychologička Elaine Aronová v roku 1996. S výskumom vysokej citlivosti začala v roku 1991, svoje zistenia odvtedy publikovala vo viacerých knihách a neskôr aj na webe. V knihe Highly Sensitive Person: How to Thrive When the World Overwhelms You prináša aj odpoveď na otázku, prečo Petrovi z jeho okolia často hučalo v hlave. Mozog vysoko citlivých ľudí hlbšie spracováva a reflektuje informácie. Všetky zmyslové podnety vníma intenzívnejšie než väčšina populácie. Aj preto sa v príliš intenzívnych, komplexných či chaotických situáciách ľahšie presýti.

Nie je to precitlivenosť

Pri väčšej emočnej záťaži alebo pri náročných životných zmenách môže byť každý človek zraniteľnejší, citlivejší a môže reagovať podráždenejšie než obvykle. Precitlivenosť sa však u väčšiny ľudí prejavuje len prechodne. Naopak, hypersenzitivita je podľa Aronovej vrodená a dedične podmienená povahová črta. Má ju okolo 20 percent populácie. „Rozdiel oproti precitlivenosti je ten, že vysoko citlivý človek má už od narodenia oveľa citlivejšiu nervovú sústavu. Je to trvalé nastavenie, z ktorého sa nedá vyspať ani ho potlačiť silou vôle,“ opisuje česká terapeutka a pedagogička Alena Wehleová, ktorá je sama hypersenzitívna.

Vysoko citliví ľudia bývajú často vnímaní ako hanbliví, introvertní či neurotickí so sklonmi k depresii či úzkosti. Nie je to však celkom pravda.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie