Denník N

S Kaliňákom odovzdáva hasičské autá aj Bugár, raz bola aj Jurinová

Z odovzdávania hasičskej techniky pred voľbami spoločne s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Foto - Parameter
Z odovzdávania hasičskej techniky pred voľbami spoločne s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Foto – Parameter

Most vedie predvolebnú kampaň proti Smeru, aj keď Béla Bugár nepovedal jasné nie prípadnej povolebnej spolupráci so Smerom.

Neprejde týždeň, aby minister vnútra Robert Kaliňák nenavštívil niekoľko slovenských miest alebo obcí a neodovzdal im novú hasičskú techniku alebo protipovodňové vozíky. Pol roka pred voľbami začal Kaliňák intenzívne obdarúvať dobrovoľné hasičské zbory. Tie sú významnou pomocou štátu, hlavne v prípade väčších udalostí.

Transparency International upozornilo, že Kaliňák si tak môže robiť predvolebnú kampaň za štátne peniaze. Kaliňák však nechodí do všetkých obcí sám, ale vo viacerých z nich na južnom Slovensku ho sprevádzal aj predseda Most-Híd Béla Bugár. Všimol si to denník Pravda a portál Postoj.

Most pritom vedie predvolebnú kampaň proti Smeru, aj keď Bugár nepovedal jasné nie prípadnej povolebnej spolupráci so Smerom.

kalinak kalinak tancuje

Aj bilboardy Mostu Smer kritizujú a upozorňujú na to, že problém s korupciou je „vážny“ alebo že schránkové firmy treba riešiť od „počiatku“.

Bugára zavolal na odovzdávanie techniky samotný Kaliňák, naposledy boli pred týždňom v okolí Tornale. Bugár hovorí, že chodí na Kaliňákovo pozvanie do obcí, kde je väčšinové obyvateľstvo maďarskej národnosti.

„V prípade, keď sa jedná o protipožiarnu ochranu občanov, nepozerám sa na to, či pomoc prichádza zľava alebo sprava. Nechcem, aby nákup hasičských áut pre obce bola kampaň Smeru a preto aspoň do niektorých obcí chodím,“ zdôvodnil to Bugár.

„Prečo nie? Zákon prešiel veľkou podporou v parlamente naprieč politickým spektrom a keď ide o dobrú vec, tak sa vedia spojiť aj politickí rivali,“ vysvetľuje Kaliňák, prečo Bugára zavolal. Hovorí, že nechodí len tam, kde sú starostovia za Smer, ale aj do dedín so starostami z iných politických strán. Boli s ním už aj poslanci Mosta Zsolt Simon alebo Gábor Gál.

Podpredsedníčka Most-Híd Lucia Žitňanská hovorí, že nevidí dôvod Bugárovi túto aktivitu vyčítať, podľa nej poslanci bežne chodia na vládne akcie, ak sú pozvaní. Ich spoločné odovzdávky podľa nej nijak nesúvisia s povolebnými konšteláciami.

„Na tom, čo sme povedali, sa vôbec nič nemení, optimistická a dobrá predstava je, aby dve-tri strany, ktoré sú programovo blízke, prečíslili Smer, pretože máme ambíciu vymeniť vládu,“ hovorí Žitňanská.

Išla by ona na odovzdávanie vozidiel, keby ju Kaliňák zavolal? „Nie je veľmi pravdepodobné, že by ma zavolal,“ povedala.

V Nižnej na Orave odovzdávala s Kaliňákom 12. septembra autá aj podpredsedníčka parlamentu za OĽaNO Erika Jurinová. OĽaNO povolebnú spoluprácu so Smerom vylučuje.

Jurinová povedala, že sa o odovzdávaní dozvedela z obecného rozhlasu a pozval ju tam starosta. V príhovore vraj najprv poďakovala hasičom a „keďže to bolo v čase, kedy zostala Orava paralyzovaná po uzavretí mosta, som tiež poznamenala, aby vláda nerobila z Oravy región tretej kategórie tým, že nechala situáciu v údržbe ciest zájsť až tak ďaleko, že cesta bola uzavretá“. Kaliňák sa jej za to potom vraj „patrične poďakoval“.

„Naše stanovisko je jasné, na rozdiel od strán Sieť a Most-Híd. So stranou Smer nebudeme po voľbách vytvárať koalíciu,“ dodala Jurinová.

Vôľu zúčastniť sa odovzdávania prejavil podľa ministerstva aj Martin Fronc z KDH. „Pravda je to, že pokiaľ to bude v obci, v ktorej bývam, tak pôjdem,“ povedal Fronc, ktorý je z Diviny pri Žiline.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie