Denník N

Hlavná školská inšpektorka: Straty sú rozsiahle. Potrvá niekoľko rokov, kým sa vyrovná deficit vo vedomostiach

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pokiaľ by sa zatvorenie škôl zdôvodnilo tým, že sme zatvorili všetko a už nemáme inú možnosť, všetci by sme to pochopili. Lenže teraz boli školy zobchodované a neviem, aké ponaučenie si z toho zoberú deti, vraví Alžbeta Štofková Dianovská.

Podľa hlavnej školskej inšpektorky bolo zatvorenie škôl výmenou za otvorené obchody necitlivé a netaktné. Týždeň vyučovania online deťom neuškodí, pretože pred Vianocami mali aj tak voľnejší režim. No podľa inšpektorky si mohli deti v škole užiť vianočné besiedky a čas s kamarátmi.

„Prišli o tú časť školského roka, na ktorú sa tešili. Zobrali sme im už lyžiarske, plavecké, koncoročné výlety, krúžky aj stužkové. Nebudú mať na čo spomínať,“ hovorí Alžbeta Štofková Dianovská.

Školská inšpekcia sa chce v novom roku pozrieť do škôl, v ktorých veľký podiel žiakov opakoval ročník. „Začína sa tu totiž javiť, že opakovanie si niektoré školy volia ako svoj spôsob financovania. Nechajú deti prepadnúť, aby neprišli o žiakov, a štát im zaplatí znova ďalší normatív.“

V rozhovore sa dočítate:

  • koľko škôl robilo dištančné vzdelávanie v druhej vlne,
  • ako sa deti v dôsledku zatvorených škôl zhoršili vo vedomostiach,
  • ako dlho budú školy dobiehať zameškané učivo.

Od pondelka sa plošne zatvára druhý stupeň základných škôl a stredné školy. Ako to hodnotíte? 

Ako hlavná školská inšpektorka som nebola prizvaná k žiadnym rokovaniam o tom, čo sa bude diať so školami. Hovoriť preto môžem z pohľadu mamy, ktorá má doma dve školáčky. Je to pre mňa veľké sklamanie, najmä preto, že to bolo prezentované ako výmena za otvorené obchody.

Priority našej spoločnosti sú, zdá sa, v hodnote peňazí a dnešných výhod, a nie v budúcnosti. Nemyslíme na to, že raz sa deti o nás budú musieť postarať. Obávam sa, že nás naše deti ako dôchodcov budú možno chcieť izolovať v mene spoločenského dobra rovnako ako dnes my ich.

Patrili sme medzi krajiny, kde boli najdlhšie zatvorené školy, teraz sa zobchodovali za predvianočný konzum. Čo nám pandémia ukázala o tom, ako si naša spoločnosť váži vzdelávanie? 

Vzdelanie v našej spoločnosti bolo poškvrnené viacerým kauzami – najcitlivejšia je téma platenia si za diplomové práce, rodičia sa dožadujú v niektorých základných školách jednotiek zadarmo a školy podľahnú z obavy z odchodu žiaka, lebo financie sú viazané na kvantitu, a nie kvalitu.

Rokmi sme si vzdelanie zdevalvovali. Ale už prišiel čas na to, aby sme dali vzdelanie na trochu vyšší piedestál. Vidíme, že bez vzdelania spoločnosť nebude môcť napredovať. Nehovoríme len o pracovnom trhu, ale o kvalite života nás všetkých.

Čo myslíte tým, že hodnota vzdelania je zdevalvovaná? 

Jedným z argumentov verejnosti je, že dnes málokto pracuje v odbore, ktorý vyštudoval. Rozšírená predstava je, že človek môže robiť čokoľvek a nepotrebuje na to vzdelanie. Vidíme to aj v učiteľskej profesii, že do školstva môže prísť učiť ktokoľvek s akoukoľvek vysokou školou a až neskôr si musí doplniť pedagogické minimum. To evokuje predstavu, že aj učiteľa môže robiť ktokoľvek.

Neukázala pandémia rodičom, aké sú školy dôležité? 

Myslím, že áno. Pri dištančnom vzdelávaní sa museli rodičia spolupodieľať na vzdelávaní svojich detí s učiteľmi. Vidíme to napríklad aj na názoroch o očkovaní či na schopnosti rozumieť odborníkom. Pochopili sme, že nie je v ľudskej moci vedieť všetko, ale musíme dôverovať jeden druhému, v čase krízy aj odborným názorom. Vzdelanie a odbornosť idú ruka v ruke.

ankete Denníka N jeden z riaditeľov nevidel zatvorenie škôl ako takú katastrofu, podľa neho ide len o päť dní a aj tak sa pred Vianocami až tak prísne neučili. Čo na to hovoríte? 

Myslím, že problémom bol skôr odkaz, ktorý vláda vyslala tým, že zatvorila školy a otvorila obchody. Bolo to necitlivé a netaktné. Ku škole sa potom staviame ako k miestu, kde sa odkladajú deti. Pokiaľ by to bolo zdôvodnenie typu – zatvorili sme všetko a už nemáme inú možnosť než zatvoriť školy, všetci by sme to pochopili. Lenže teraz boli školy zobchodované

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie