Denník N

Namiesto rozdávania jedla naučili ľudí, ako si ho vypestovať. Ako môžete rodinám v Ugande darovať sadenice

ADRA vybudovala v Ugande farmu, na ktorej utečencov prevažne z Konga vedie k potravinovej sebestačnosti. Foto - ADRA Slovensko
ADRA vybudovala v Ugande farmu, na ktorej utečencov prevažne z Konga vedie k potravinovej sebestačnosti. Foto – ADRA Slovensko

#12 dní do Vianoc

Uganda je so svojimi 240-tisícmi kilometrov štvorcových len malý fľak na mape Afriky v porovnaní so svojím susedom, s ktorým zdieľa západnú hranicu. Demokratická republika Kongo je desaťkrát väčšia (11. najväčšia krajina na svete).

Pre Konžanov, ktorí utekajú pred nekončiacim konfliktom, sa však v „malej“ Ugande vždy nájde miesto. Len v jednej utečeneckej oblasti Kyaka II neďaleko mesta Kyegegwa našlo nový domov 123-tisíc ľudí.

„Uganda pre utečencov nerobí tábory, ale vyčleňuje pre nich oblasti s rozlohou asi ako u nás okres. Tam utečenci žijú a po registrácii dostanú parcelu veľkú 30 krát 30 metrov, asi 9 árov,“ opisuje utečeneckú politiku krajiny riaditeľ humanitárnej organizácie ADRA Slovensko Stanislav Bielik.

ADRA utečencov na ich novej pôde potom učí, ako si vypestovať zeleninu a byť potravinovo sebestační. Nemusia byť tak odkázaní na chabé prídely potravinovej pomoci. Tá je teraz počas pandémie covidu-19 aj tak veľmi obmedzená.

Otvorení utečencom

Uganda má dlhú históriu prijímania utečencov. Už v 50. rokoch prijala desaťtisíce Sudáncov utekajúcich pred prvou občianskou vojnou. Počas genocídy v Rwande bola zase útočiskom tisícov Rwanďanov.

Odvtedy čísla len rastú a dnes je táto približne 45-miliónová krajina domovom pre 1,5 milióna utečencov, pričom takmer 950-tisíc prišlo z Južného Sudánu a takmer 450-tisíc z Demokratickej republiky Kongo.

Utekajú tam aj ľudia z Rwandy, Burundi, Somálska, Etiópie či Eritrey.

Tam, kde ADRA vybudovala slovenskú farmu, žijú väčšinou Konžania. Utečenecká usadlosť Kyaka II neďaleko mesta Kyegegwa je totiž blízko hraníc s Demokratickou republikou Kongo.

Utekajú pred nekončiacou občianskou vojnou a nepokojmi, v ktorých proti sebe stoja viaceré ozbrojené skupiny a bojujú o náleziská nerastných surovín. Kongo je bohaté na diamanty, zlato alebo kobalt, ktorý technologické spoločnosti potrebujú na výrobu batérií do smartfónov alebo elektrických áut.

V hrozných podmienkach bez základných ochranných materiálov ho ťažia aj deti, ktoré majú potom problémy s pľúcami, upozornila pred piatimi rokmi Amnesty International.

Kambele, utečenec z Demokratickej republiky Kongo, ktorý žije na farme v Ugande vybudovanej slovenskou humanitárnou organizáciou ADRA. Foto – ADRA Slovensko

Kto neušiel, zomrel

Riaditeľ ADRA Slovensko Stanislav Bielik sa pred pár dňami vrátil z farmy v Ugande. „Poď sem, niečo ti ukážem,“ volal ho jeden z utečencov, ktorý na farme pracuje ako príležitostný robotník. Volá sa Kambele a je z Konga.

„Bolo to video, na ktorom ozbrojená skupina prepadla dedinu, boli tam brutálne zábery. Nemohol som to dopozerať. Ľudia ležali na zemi, hlavy im rezali mačetami, krv tiekla prúdom,“ opísal Bielik, čo videl na videu. Vraj mu chceli ukázať, pred čím ušli, aby pochopil, že sa domov vrátiť nemôžu.

Kambele mu potom porozprával, že mu takto zabili brata. Tomu sa nepodarilo ujsť, Kambelemu s manželkou a dvomi deťmi áno. Lenže po pár dňoch v utečeneckom tábore jeho manželka zmizla. „Nikto nevie, čo sa s ňou stalo. Kambele zostal sám s dvomi synmi, jeden má štyri roky a starší sedem,“ hovorí Bielik.

Do školy ich Kambele nemal ako posielať, čakali ho samé doma, kým pracoval. Neskôr s ním začali chodiť na farmu, kde sa mohli spolu s robotníkmi aj najesť.

Kambeleho sa opýtali, ako mu môžu pomôcť. „Jeho prosba bola, aby sme vyriešili školu pre jeho deti. A už je to aj vyriešené,“ usmieva sa Bielik. Chlapci budú chodiť do internátnej školy pre siroty a deti, o ktoré sa rodičia nevedia postarať.

„To je v Afrike normálne, hoci to vyzerá ako odtrhnutie detí od rodičov. Tam si však rodičia uvedomujú, že v internátnej škole majú deti ubytovanie, stravu, vychovávateľov a hlavne vzdelanie. Naučia sa žiť namiesto toho, aby boli bezprízorne na ulici,“ vysvetlil s tým, že deti bývajú tri mesiace v škole a mesiac doma a že školu vedie manželka manažéra ich vlastného projektu.

Kambele a jeho dvaja synovia na farme, ktorú vybudovala ADRA Slovensko v Ugande. Foto – ADRA Slovensko

Urob si sám

Takúto pomoc chce ADRA v budúcnosti v oblasti Kyaka II rozšíriť, lebo detí je tam veľa. „V jednej skupine, ktorá prišla, bolo 26 vdov a 24 sirôt. Tí ľudia, hoci sami žijú v hlinenej chatrči a nič nemajú, sa ujali cudzích detí,“ chváli ich obetavosť Bielik.

To je však otázka budúcnosti, teraz treba dokončiť farmu, tréningové a dobrovoľnícke centrum. Projekt tam má ADRA rozbehnutý už rok. Organizácia dostala k dispozícii od samosprávy pôdu s rozlohou dva hektáre plus ďalšiu parcelu, na ktorej partneri z organizácie ADRA Uganda vybudovali nemocnicu.

Pôdu do užívania od samosprávy dostávajú aj utečenci, je to pozemok 30 krát 30 metrov. „Môžu si na ňom postaviť dočasné bývanie, väčšinou dom z hliny, suchých stoniek kukurice, ktoré zostanú, alebo z nejakého dreva a to prikryjú celtou, ktorú dostanú,“ vraví Bielik. Na zvyšku si vraj môžu urobiť záhradku na vlastnú obživu.

„To aby boli potravinovo sebestační,“ dodáva. „Finančná pomoc pre utečencov je totiž 640 ugandských šilingov na osobu na deň, čo je asi 20 centov. Takže päťčlenná rodina má euro na deň. Kúpna sila je tam teda veľmi slabá a sú odkázaní na to, aby sa uživili sami.“

Ani potravinová pomoc zvonku už nie je, čo bývala. Bohaté krajiny, ktoré pomoc zvykli posielať, teraz podľa Bielika posielajú menej. „Samé bojujú s následkami pandémie,“ myslí si.

ADRA preto utečencov v Ugande a aj v Rwande, kde prebieha rovnaký projekt, ale pre domácich, učí farmárčiť.

Kurzy sadenia aj varenia

Na začiatku našli 50 potenciálnych trénerov, ktorých chceli zaškoliť. Museli sa však zaviazať, že to, čo sa naučia, budú zdieľať minimálne s desiatimi ďalšími ľuďmi. „Trénovali sme teda trénerov,“ hovorí Bielik, „a takýmto spôsobom sme do projektu zatiahli vyše 500 ľudí.“

„Každý tréner dostal semená a záhradkárske potreby: motyku, krhlu, hrable a podobne. Dostal vzdelanie od prípravy pôdy cez sadenie semien až po ošetrovanie rastlín. Sprevádzali sme ich dve vegetačné obdobia, lebo tam majú úrodu dvakrát ročne,“ hovorí Bielik.

Zatiaľ sa to ešte dá. Strieda sa tam obdobie dažďov a sucha, ale už sa to komplikuje. Teraz cez obdobie dažďov pršalo veľmi málo, tvrdí Bielik. „My to tu veľmi necítime, ale v rovníkovej Afrike je klimatická zmena skutočne vážny problém,“ upozorňuje.

Na konci procesu odovzdali 50 certifikátov svojim vyškoleným trénerom, ktorí skúsenosti posúvajú ďalej. Okrem farmárčenia ľudí učia aj variť zo surovín, ktoré si vypestujú. Takýmto spôsobom sa v minulom roku postarali o živobytie 560 rodín.

ADRA vybudovala v Ugande farmu, na ktorej utečencov prevažne z Konga vedie k potravinovej sebestačnosti. Foto – ADRA Slovensko

Ako pomôcť

Projekt má v pláne rásť. „Aktuálne tam dokončujeme stavebné práce na tréningovom centre, vykopali sme studňu, máme tam čerpadlá na solárny pohon, zavlažovanie, teraz riešime skleník, aby sme mohli pripravovať priesady aj v období sucha, aby sme ich mali hotové, keď začne obdobie dažďov,“ vymenúva Bielik.

Budúci rok chcú postaviť aj niekoľko malých domčekov, aby do oblasti mohli prísť pomáhať dobrovoľníci z celej Európy, či už na farme, v nemocnici alebo v škole. Jedného dobrovoľníka do Ugandy ADRA hľadá aj teraz.

Pomôcť môžete aj vy. V Helpshope na stránke ADRA môžete rodinám v Ugande kúpiť napríklad semená a sadeničky pre jednu rodinu, záhradnícke náradie, nádrž na zavlažovanie alebo môžete podporiť dobrovoľníka.

„Určite to veľmi pomôže,“ uzaviera Bielik. Urobíte tým radosť rodinám žijúcim v utečeneckej oblasti v Ugande, ale aj sebe, prípadne niekomu inému, komu necháte mailom zaslať certifikát o darovaní.

Ak chcete poslať finančnú pomoc bez nákupu niečoho konkrétneho, môžete tak urobiť na číslo účtu, ktorý ADRA zriadila priamo pre projekt v Ugande: SK65 8330 0000 0020 0179 0154.

ADRA Slovensko je súčasťou medzinárodnej siete ADRA, ktorá poskytuje humanitárnu pomoc v 118 krajinách na svete. Realizuje projekty rozvojovej spolupráce a pomáha zlepšovať životnú úroveň ľudí v najmenej rozvinutých krajinách. ADRA Slovensko pomáha na Slovensku, ale napríklad aj v Ugande, Rwande, Keni, Libanone, Srbsku, Albánsku či Turecku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Advent

Svet

Teraz najčítanejšie