Denník N

Český týždeň: Zemanovi prekáža minister s bakalárom, Hamáček viedol dva rezorty iba s maturitou

Kandidát na ministra zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Kandidát na ministra zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Fialu so Zemanom čaká naťahovanie sa o ústavné kompetencie. Agresivita odporcov opatrení rastie. Šéf kresťanských demokratov chcel podporiť rodiny, nie všetkým sa jeho návrh páčil.

Prinášame pravidelný piatkový český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa v Česku za uplynulý týždeň stalo. Udalosti vybral a zhrnul reportér českého Deníka N Kirill Ščeblykin.

1. Fiala verzus Zeman

Nový kabinet sa ešte ani nestačil ujať moci a vzťah medzi prezidentom Zemanom a premiérom Fialom sa už pomaly vyhrocuje do situácie „kto z koho“.

Pokiaľ Fiala ustúpi, dá sa predpokladať, že Zemanovi porastie chuť po zvyšok svojho funkčného obdobia s novou vládou zametať, ak mu to zdravie umožní.

O čo presne ide? Pražský hrad aj premiér Petr Fiala to odmietajú verejne potvrdiť, ale už týždne sa špekuluje o tom, že prezident chce zabrániť vymenovaniu Jana Lipavského, kandidáta Pirátov na post ministra zahraničných vecí.

Na Lipavského tento týždeň tiež prišiel rad, aby si posedel pred prezidentovou izolačnou búdkou na zámku v Lánoch, kam si prezident jednotlivých kandidátov na ministrov pozýva.

Na tlačovej konferencii po stretnutí potom Lipavský pôsobil ako študent, ktorého práve vyhodili z maturity, a chvíľami nenachádzal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie