Denník N

Podľahli sme démonom v nás, ako spoločnosť sme zlyhali (esej o druhom roku s koronou)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Druhým sme ukázali, že keď máme príležitosť, sme necitliví a zlí. Nielenže na Slovensku vôbec nerozumieme vede, my nerozumieme ani sebe. Časť spoločnosti nechápe, čo to znamená ľudskosť. Ak sme o tejto krajine mali nejaké ideály, pandémia nás z nich dokonale vyliečila.

Pomaly sa končí druhý rok pandémie a Slovensko patrí medzi porazených. Celému svetu sme ukázali, že na viac ako na montovňu áut pre Nemecko v tejto chvíli nemáme.

Na vznešené reči o vzdelanostnej spoločnosti zabudnite. V tejto krajine musíme každý deň zvádzať boj o to, do akého civilizačného okruhu vôbec patríme.

Časť spoločnosti sa odbavuje na lekároch, ktorí pacientom s covidom zachraňujú život. Podľa ďalších rúška nefungujú, vakcíny zabíjajú a zázračným liekom na covid je pasta na parazity pre kone.

Toľko Darwinových cien sa na Slovensku ešte neudeľovalo.

Zlyhali sme

Vďaka patrí slovenským vedcom a vedkyniam, bez nich by nastala katastrofa.

Iba vďaka nim sme na Slovensku dokázali testovať, sekvenovať genóm vírusu, modelovať priebeh pandémie, skúmať premorenie či liečiť podľa štandardov bežných v zahraničí.

Pomáhajú nám vyznať sa v odborných témach a pravidelne informujú verejnosť napriek vlastnej práci či voľnému času.

Avšak uvedené úspechy sú skôr regionálne a kurz pandémie vo svete sme dosiaľ významne neovplyvnili, ale zato sa časť spoločnosti dokázala vážne baviť o tom, či je covid „chrípočka“.

Takto si tu žijeme. Obdivujeme zahraničných diktátorov, ale ak sa nám nariadi nosiť v potravinách rúška alebo nás pri proteste polícia vyženie na chodník, časť ľudí nadobudne pocit, že sa im deje strašná krivda, a protestami bojujú za demokraciu.

A dav nadšene pritakáva.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Omyly mysle

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie