Denník N

Polovicu náskoku získal vďaka manévru so zákrytom. Verstappen však zariskoval s obutím

Verstappen v roku 2021. Foto - TASR/AP
Verstappen v roku 2021. Foto – TASR/AP

Keďže okruh by viac mal vyhovovať jeho Mercedesu, Hamilton vyhrá kvalifikáciu, v nedeľu Verstappenovi ujde a o titule majstra sveta bude rozhodnuté po prvej zákrute.

To bol podľa mnohých jeden z možných scenárov pred rozhodujúcim víkendom sezóny F1 v Abú Zabí. Všetko je však inak a túto verziu môžeme z bohatého zoznamu možných koncov vyškrtnúť.

Rivali vstupujú do posledných pretekov s rovnakým počtom bodov, no šampionát vedie Verstappen, ktorý vyhral viac veľkých cien.

Max Verstappen vyhral veľmi dôležitú kvalifikáciu, čím si zabezpečil desiatu pole position v sezóne a trinástu celkovo. Pred sobotou sa húfne pokračovalo v zákulisných hrách a odkazovaní si cez médiá. Aktívnejší boli v Red Bulle, keď sa na adresu Hamiltona či Mercedesu vyjadrili Jos Verstappen, šéf tímu Christian Horner, ale aj poradca stajne Helmut Marko.

Rozhodovalo sa však priamo na trati a väčšina tipovala kvalifikačné víťazstvo Hamiltona. Do tejto skupiny patrila aj komentátorská zostava Sky Sports – trojica šampiónov F1 Nico Rosberg, Damon Hill a Jenson Button. Našťastie pre seba si nechali pootvorené zadné dvierka a nevylučovali ani superrýchle kolo Verstappena.

V prvej časti to vyzeralo lepšie pre Mercedes, pretože Hamilton aj Valtteri Bottas obsadili prvé dve miesta pred dvojicou Red Bullu. Druhá časť priniesla výmenu: na čele sa ocitol Verstappen pred Pérezom a tretím Hamiltonom.

Red Bull sa rozhodol pre strategický krok a v Q2 nasadil mäkké zmesi, čo znamená, že tie isté musí mať obuté aj na štarte nedeľňajšej veľkej ceny. Naopak, Mercedes odštartuje na stredných pneumatikách.

O všetkom sa rozhodovalo v Q3, kde Verstappen predviedol výborné kolo. Napokon druhého Hamiltona zdolal o necelé štyri desatiny sekundy. Tímové dvojky trochu sklamali, pretože na tretie miesto sa na radosť McLarenu dostal Lando Norris. Až štvrtý odštartuje Verstappenov kolega Pérez. Ešte horšie to pre tímovú dvojku dopadlo v Mercedese: pred šiesteho Bottasa sa totiž dostal ešte aj Carlos Sainz na Ferrari.

Za rýchlostným vzostupom Verstappena v poslednej časti kvalifikácie sa skrýva aj obeta zo strany Péreza, ktorý Holanďanovi vytvoril zákryt. Vďaka tomu nabral ašpirant na zisk titulu na rovinkách vyššiu rýchlosť.

Pérez na dvoch hlavných rovinkách jazdil v takej vzdialenosti pred Verstappenom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Formula 1

Motorizmus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie