Denník N

Bieloruský denník: Ako reagoval Lukašenko na nové sankcie

Protest vo Vilniuse. Foto - TASR/AP
Protest vo Vilniuse. Foto – TASR/AP

Bieloruský režim zaviedol blokádu vybraných tovarov z viacerých krajín – dotkne sa to najmä obyčajných Bielorusov.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Začiatkom decembra 2021 krajiny Európskej únie, USA, Kanada a Veľká Británia uvalili už piaty balík sankcií proti režimu diktátora Lukašenka. Vyzeralo to pôsobivo: v jeden deň veľkí hráči jeden za druhým oznámili nové opatrenia proti nelegitímnym bieloruským orgánom.

Piaty balík sankcií proti režimu

Formálnym dôvodom nových sankcií je migračná kríza organizovaná Lukašenkovými spoločníkmi na hraniciach medzi Bieloruskom a krajinami Európskej únie. Ale bol to len formálny dôvod: predstavitelia demokratických krajín opakujú, že hlavným faktorom všetkých obmedzení je to, čo sa deje v Bielorusku od volebnej kampane v roku 2020.

Ide o masívne falšovanie, systematické porušovanie ľudských práv, násilie a týranie mierumilovných občanov. Podmienky zrušenia sankcií sú rovnaké: prepustenie politických väzňov, ukončenie násilia, otvorenie dialógu a vyhlásenie nových volieb.

Nové obmedzenia sa vzťahujú na fyzické a právnické osoby zapojené do rozpútania migračnej krízy na hraniciach a aj na „peňaženky“ režimu – osoby a štruktúry, ktoré financujú násilie v Bielorusku.

Experti obzvlášť upozorňujú na to, že na sankčný zoznam USA sa dostalo aj ministerstvo financií a Rozvojová banka (RRB banka). Tento krok v podstate znemožňuje Lukašenkovmu režimu získavanie financií z predaja štátnych dlhopisov. Po ich zaradení na sankčný zoznam nechce dlhopisy kúpiť žiadny adekvátny investor.

Reakčné vyhlásenia režimu

Samozrejme, nové opatrenia, bolestivé pre nelegitímnu vládu, sa nezaobišli bez reakcie.

Roman Golovčenko – muž, ktorý sa označuje za bieloruského premiéra – povedal: „Na nikoho sme neútočili, ale keď už proti nám rozpútali ekonomickú alebo hybridnú vojnu, samozrejme, že útok nezostane bez odozvy.“

Vladimír Makej – muž, ktorý sa označuje za hlavu ministerstva zahraničných vecí Bieloruska – zašiel ešte ďalej. S odvolaním sa na zástupcov európskych ministerstiev zahraničných vecí uviedol, že nie všetci súhlasili so sankčným balíkom a zavedením nových obmedzení začiatkom decembra.

Použil jeden zo svojich obľúbených trikov – opäť povedal, že sankcie tlačia Bielorusko bližšie k Rusku: „Ak bude tlak sankcií pokračovať, Bielorusko riskuje stratu svojej štátnosti. Ale my urobíme všetko pre to, aby sa to nestalo, avšak Európska únia môže navždy stratiť Bielorusko. A myslím si, že to absolútne nie je v záujme Európy.“

Všetky tieto vyhlásenia o hospodárskej vojne a strate suverenity v súvislosti so sankciami sú, samozrejme, klamstvá. Predstavitelia nelegitímnej vlády sa snažia využiť náš strach: Bielorusov a Európanov. Snažia sa predstierať, že obmedzenia nie sú opatreniami proti zločinom diktátorského režimu, ale, naopak, dôvodom určitých krokov Lukašenkovho okolia.

Ale nie je to tak. Sankcie sú reakciou na úplné bezprávie. Jedným z dostupných nástrojov na potrestanie zločinov na úrovni štátu.

Protisankcie voči nelegitímnej vláde

Odvetné kroky, o ktorých hovoril Roman Golovčenko, na seba nenechali dlho čakať. 7. decembra Rada ministrov Bieloruska prijala uznesenie, ktorým sa od 1. januára 2022 ukladá zákaz dovozu viacerých výrobkov do krajiny. Hovoríme o mäse, mlieku, údeninách, ovocí, zelenine, cukrovinkách a ďalších.

Samozrejme, zákaz dovozu sa nevzťahuje na výrobky zo všetkých krajín, ale len z tých, ktoré „uplatňujú diskriminačnú politiku a vykonávajú nepriateľské akcie voči našej krajine“. Sú to krajiny EÚ, USA, Veľká Británia aj Kanada.

Odborníci na ekonómiu konštatujú, že obmedzenia sú selektívne. Podľa nich to vyzerá tak, že nelegitímna vláda zámerne vybrala položky, ktoré nie sú rozhodujúce pre dovoz. V podstate ide o položky, ktoré možno nahradiť bieloruskými ekvivalentmi. Zároveň je zrejmé, že takéto protisankcie sa dotknú samotných Bielorusov cez nárast cien.

Nelegitímna vláda zavádza aj elektronické plomby pre tovar smerujúci z Poľska. Podobné opatrenie bolo predtým zavedené pre tovar z Litvy. Je možné, že sa toto opatrenie čoskoro rozšíri aj na Lotyšsko a Ukrajinu.

Zavedenie povinného elektronického pečatenia nákladu umožní nezákonnej vláde zarobiť stovky miliónov dolárov len tak zo vzduchu. A, samozrejme, sťaží život všetkým kamionistom zo susedných krajín, ktorí majú na svojej trase Bielorusko.

Nová vlna represií

V súvislosti s piatym balíkom sankcií a prípravou nelegitímnej vlády na februárové ústavné referendum sa v Bielorusku stupňuje vlna represií voči občianskej spoločnosti. Napriek všetkému.

Výpovede ľuďom zo štátnej správy, ktorí sa pred voľbami podpísali za nezávislých kandidátov, pokračujú. Tým, ktorí prišli na pokojné pochody. Tým, ktorí takým či onakým spôsobom vyjadrili svoj občiansky postoj.

Objavujú sa správy o tom, že sa začali stíhania Bielorusov, ktorí boli pozorovateľmi vo voľbách 2020. Zatiaľ nie je celkom jasné, akú logiku má represívna mašina a či vôbec nejakú logiku má. Je to však očividný a otvorený pokus vystrašiť všetkých pred plánovaným referendom.

Po tom, čo demokratické sily oznámili svoj plán, musí nelegitímna vláda potlačiť nadšenie ľudí a akúkoľvek aktivitu. Podarí sa to?

Som presvedčený, že my Bielorusi sa nevzdáme. Opäť masovo a pokojne ukážeme, že bieloruská väčšina nechce, aby krajine vládol diktátor.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie