Denník N

Pozoruhodné knihy o krajine, kde sa minulosť derie do budúcnosti

Foto - CAD Press
Foto – CAD Press

Fero Hrabal-Krondak, Čech žijúci v Bratislave, je unikátny zjav v česko-slovenskej knižnej kultúre.

Je vydavateľom, vlastníkom vydavateľstva CAD Press, ktoré za 40 rokov svojej existencie vydalo desiatky knižných titulov, tematicky veľmi rozmanitých – od východných náboženstiev cez bojové umenia až po liečiteľstvo.

Je cestovateľom, ktorý prešiel veľkú časť sveta a navštívil desiatky krajín vrátane tých najvzdialenejších a pre nás Európanov najexotickejších. A je zároveň spisovateľom, autorom cestopisných kníh, v ktorých približuje svoje cestovateľské zážitky. Ale nielen tie. Hrabalove knihy kombinujú osobné svedectvá z terénu s poznatkami z dejín, politiky, medzinárodných vzťahov, ekonomiky, kultúry a vzorov životných štýlov obyvateľov navštívených krajín.

Osobitné miesto medzi týmito krajinami zaujíma Rusko.

Hrabal je autorom objemných kníh o tejto krajine. Je zjavné, že Rusko ho priťahuje, dokonca fascinuje. Nie je to však fascinácia vyvolaná nekritickým obdivom, ale snahou pochopiť, čo sa tam deje, a dnes najmä znepokojením z toho, akým smerom sa táto krajina v poslednom čase uberá. Hrabal vie dosť o dejinách Ruska, o tom, ako sa ruský štát historicky formoval a vyvíjal, čo jeho vládcov poháňalo zvnútra.

Je to vskutku pozoruhodný vývoj – z malého Moskovského veľkokniežatstva na periférii východnej Európy sa vyvinula obrovská euroázijská veľmoc, v ktorej sa začiatkom 20. storočia udalo niečo, čo dramaticky zasiahlo do vývoja celého ľudstva. Práve v tomto štáte, územne najväčšom na svete, vznikol zvláštny hybrid – režim, ktorý v sebe spojil kvázimodernistickú utopickú socialistickú ideológiu a archaickú imperiálnu politiku.

Išlo o režim, ktorý si predsavzal vybudovať raj na zemi – komunizmus. Výsledok bol opačný. Nijaký raj nevznikol. Naopak, pre milióny obyvateľov tejto krajiny sa život premenil na peklo.

Krvavá diktatúra proletariátu, vojenský komunizmus, kolektivizácia, hladomor, masové represie, tábory pre „nepriateľov“, vyhnanstvo a nútené práce, popravy a popritom sen o prenesení socialistického sna do okolitého sveta a potom aj praktická politika týmto smerom – aby sa komunistickým stal celý svet. Neskôr spoluúčasť na rozpútaní svetovej vojny, krátka mezaliancia s „úhlavným priateľom“, ktorý sa však po vierolomnom prepadnutí premenil na nepriateľa, štyri roky účasti na protinacistickej koalícii so Západom, boľševická expanzia do strednej Európy, geopolitické výboje (Maďarsko, Československo, Afganistan, Blízky východ a Afrika), 40-ročné súperenie so Západom a – krach.

Sovietske impérium nevydržalo skúšku časom, tri štvrťstoročia po svojom vzniku sa rozpadlo. Najväčší nástupnícky štát po tomto impériu – Ruská federácia – sa však po niekoľkých rokoch pokusov o vnútorné zmeny vrátil k imperiálnej politike. Správa sa dnes ako okyptená ríša, prenasledovaná fantómovými bolesťami – tak dovnútra, ako aj navonok.

Fero Hrabal tieto fantómové bolesti, kŕče, premietnuté do postojov bežných občanov, žijúcich v rôznych častiach obrovskej krajiny, aj do politiky príslušníkov mocenskej korporácie, zloženej z bývalých a terajších pracovníkov KGB/FSB, zaznamenáva vo svojich kultúrno-historicko-politologických cestopisoch.

Množstvo udalostí a osudov – známych a celkom neznámych ľudí, príbehy odohrávajúce sa na rôznych miestach (či už v hlavnom meste Moskva, alebo za polárnym kruhom), životy historických postáv, postrehy z osobných stretnutí, uvažovanie o sociálnom a ekonomickom prostredí, početné príhody, z ktorých sa dajú odčítať hlbšie súvislosti – to všetko sa vlní pútavým rozprávaním, sprevádzajúc hlavný príbeh, ktorého aktérom je samotný autor, potulujúci sa po krajine niekde medzi arktickou tundrou, sibírskou tajgou a kaukazskými horami.

Nová kniha Fera Hrabala Cesta na konec světa a zpět (1 – 3) je vynikajúce čítanie pre každého, kto sa zaujíma o krajinu, kde sa minulosť dnes derie do budúcnosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Knihy

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie