Denník N

Nedeľná nekázeň: Mať menej

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Horí tretia sviečka na adventnom venci. Znovu neverím, ako to ubehlo. Stromček je na balkóne a netvárte sa, že ste ešte nezjedli prvú várku vanilkových rožkov.

V online kostoloch sa dnes oblieka ružové kňazské rúcho, symbolizujúce radosť. Pôst adventu sa dnešnou nedeľou Gaudete (lat. radujte sa) akoby nachvíľu preruší, aby sme si uvedomili, že príprava na Vianoce je už v polovici. Okrem toho však zháňame vianočné darčeky, rozbiehame veľké vianočné upratovanie a to nás popri práci, ktorá sa na konci roka vždy akosi nakopí, ľahko vyčerpá. A radosť je v nedohľadne. Keď počas homeofficeu vidím, koľko kuriérov denne kmitá na našu ulicu, povedala som si, že sa s vami, v tomto zhone, podelím s obyčajne neobyčajnou vecou. Radosťou z mála.

Liturgické čítanie je dnes o rozhovore Jána Krstiteľa s ľuďmi, ktorí ho nasledovali: „Zástupy sa pýtali Jána: Čo teda máme robiť? On im odpovedal: Kto má dvoje šiat, nech dá tomu, čo nemá nijaké, a kto má jedlo, nech urobí podobne!“ Prvýkrát po rokoch mi dnes pri počúvaní týchto slov napadlo, že okrem samozrejmej pomoci chudobným tu Ján hovorí, že obdarovanie pomôže aj samotnému darcovi. Na dokreslenie použijem ešte jeden citát, ktorý je odpoveďou na otázku istého mladíka: „Učiteľ dobrý, čo mám robiť, aby som obsiahol večný život?“ Odpoveď Ježiša je trochu známejšia: „Ľahšie je ťave prejsť cez ucho ihly, ako boháčovi vojsť do Božieho kráľovstva.“ Predstavte si pod slovným spojením „Božie kráľovstvo“ a „večný život“ ústredné slovo dnešnej nedele – radosť. Zopakujem teda otázku mladíka a zástupov trochu inak: Čo máme robiť, aby sme boli šťastní? Zdá sa, že čítanie dnešnej nedele radí „majte menej“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie