Denník N

Bar v Berlíne, basa v Bratislave

Ak si človek v Berlíne bude môcť konopu kúpiť v bare, ani stopäťdesiat Anien Záborských už nedokáže zabezpečiť, aby za rovnaký skutok hrozilo v Bratislave väzenie.

Autor je spisovateľ

Desať rokov basy pre Roba za pár gramov konopy. Dvadsaťročný trest pre Pepa za pestovanie rastlín a výrobu liečivých mastí, ku ktorému mu pribalili bonus v podobe štátnej lúpeže rodinného majetku. Jeden poslanecký návrh na zníženie drakonických trestov za drogové delikty stiahnutý z rokovania. Ďalší, historicky prvý dekriminalizačný návrh, o ktorom slovenský parlament rokoval, odmietnutý absolútnou väčšinou zákonodarného zboru.

Ak by sme situáciu v drogovej politike u nás merali optikou udalostí posledných týždňov, veľa dôvodov na optimizmus by sme asi nemali. Aj na sklonku roka 2021 zostáva Slovensko medzi krajinami s najprísnejšími trestami za drogy v Európskej únii. Napriek tomu môžeme debatu o dekriminalizácii konopy považovať prakticky za ukončenú. Otázka už totiž neznie, či sa to stane, iba kedy sa to stane.

A nejde len o to, že podľa návrhu ministerky spravodlivosti Kolíkovej budú môcť užívatelia bez hrozby väzenia držať gram konopy, čo je množstvo, ktoré vášnivý hulič bez problémov dokáže spratať už dopoludnia, ani o to, že po publikovaní príbehov konopných väzňov a následnej verejnej diskusii sa názor obyvateľov na tému konečne zmenil – ešte pred rokom bola väčšina ľudí proti znižovaniu trestov, dnes už je to presne naopak. Paradigmatické posuny, ktoré zásadným spôsobom pretvoria nielen nás, ale celú Európu, sa totiž momentálne odohrávajú v Nemecku.

Nová spolková vláda,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekriminalizácia marihuany

Komentáre

Teraz najčítanejšie