Denník N

Prečo slušní ľudia nepôjdu v pondelok na konferenciu

Boj proti korupcii potrebuje zrozumiteľné symboly, akokoľvek sa to tým, čo kradnú menej a stanú sa symbolom, zdá nespravodlivé.

Každý z nás má vo voľbách len jeden hlas a zdá sa, že urobiť proti rozkrádaniu štátu len to, že ho nehodíte strane kradnúcej najviac, je dosť málo. Čo iné sa urobiť dá?

Slušný človek sa snaží nielen nerobiť zlé veci, ale aj zabrániť tomu, aby ich robili iní, a ak už tomu nevie zabrániť, tak sa aspoň na tých zlých veciach nezúčastňovať.

Samozrejme, to sa ľahšie povie ako urobí.

Možno váš šéf vo firme podvádza na daniach, ale žijete v hladovej doline, staráte sa o nevládneho rodiča a ak by ste prišli o prácu, budete ho musieť dať do ústavu.

Možno ste architektka a viete o každom developerovi toľko, že ak by ste pre neslušných nechceli pracovať, musí vás živiť manžel.

Možno ste s chorým dieťaťom prvýkrát v Bratislave a neviete, či sa oň naozaj dobre postarajú, ak nedáte úplatok.

V množstve veľkých aj malých morálnych kompromisov a rozhodnutí, ktoré každý deň robíme, by však malo byť málo rozhodnutí tak jednoduchých, ako dilema, či sa ísť posadiť do publika na akciu, ktorá sa za pár hodín stala najnovším symbolom toho, ako štát plytvá našimi peniazmi.

Slovo symbol je dôležité: TechMatch nebude patriť ani medzi 100 najhorších zlodejín tohto roka, takisto ako existujú aj finančné skupiny, ktoré kradnú viac než tie spomínané v Gorile.

Boj proti korupcii však zrozumiteľné symboly potrebuje, akokoľvek sa to tým, čo kradnú menej a stanú sa symbolom, zdá nespravodlivé.

Sú dva dôvody, prečo by bolo dobré z TechMatchu urobiť takýto symbol.

Po prvé, absolútna väčšina štátneho zlodejstva sa deje rozložená v dlhom čase a nemá žiaden konkrétny priestor. Je ťažké blokovať diaľnicu, ktorá sa stavia osem rokov. Neexistuje zjavné miesto, kam sa postaviť s transparentom, ak vám prekáža plytvanie v projekte eSlovakia.

Po druhé, máločoho sa dá vzdať tak ľahko, ako účasti na konferencii. Autor tohto textu videl jednu prednášku Guya Kawasakiho a čítal jednu z jeho dvanástich kníh a verejne týmto vyhlasuje, že kniha za 12 eur 10 centov vrátane DPH ponúka výrazne lepšiu hodnotu ako prednáška za 1,5 milióna eur. Kniha by vyhrávala, aj keby boli oba zážitky zadarmo.

Ľudia, ktorí denne okrádajú túto krajinu, hľadajú spôsoby, ako kradnúť čo najviac a s čo najmenším rizikom. Možno ešte pred polrokom sa zdalo, že minúť peniaze cez konferenciu bude málo rizikové. Pod vplyvom malej párdňovej internetovej hanby sa už náhle hľadajú cesty, ako hanbu (a cenu konferencie) znížiť. Ak by na konferencii zostala prázdna sála, hanba bude taká veľká, že v budúcnosti zlodejom už nenapadne, že takto by to mohlo ísť ľahko a bez kriku.

Možno neveríte, že sa to môže stať, možno si poviete, že keď nepôjdete vy, pôjde niekto iný. Ale ak nie ste ochotní urobiť pre menej rozkrádané Slovensko ani to, že namiesto posedávania na konferencii pôjdete aj budúci týždeň normálne ako slušní ľudia do práce, prestaňte si navrávať, že hlas vo voľbách bude mať nejaký účinok.

[poll id=“153″]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie