Denník N

Chladné počasie robí beh jednoduchším. Srdce ušetrí aj 15 úderov za minútu, ukázal výskum

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

aj keď je chladné počasie častým dôvodom, pre ktorý bežecký tréning odkladáme, štúdie naznačujú, že práve zima môže byť pre náš organizmus ideálnym ročným obdobím na bežecké napredovanie.

Výskum, ktorý uskutočnila skupina vedcov z Londýna, ukázal, že v chladnom počasí sa náš organizmus nemusí tak veľmi namáhať, čím sa beh stáva efektívnejším.

Prejaví sa to napríklad aj na srdcovej frekvencii, ktorá je podstatne nižšia ako v prípade, ak by sme rovnaký beh absolvovali v lete. Podľa získaných dát môže rozdiel predstavovať až 15 úderov za minútu. Limitom uvedeného výskumu však je, že bol prispôsobený klimatickým podmienkam na Britských ostrovoch.

Iný výskum totiž ukazuje, že ak teplota klesne pod nulu, uvedené benefity vyplývajúce z chladného počasia už nie sú také výrazné.

V takomto prípade navyše pribúda problém so správnym oblečením. Odborníci radia používať kvalitné funkčné materiály a vypočítali aj hranicu, keď už beh môže znamenať zdravotné riziko.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


V roku 2016 odborníci zo St. Mary’s University v Londýne vyzvali skupinu bežcov, aby v špeciálnej miestnosti s možnosťou simulácie rôznych typov klímy odbehli na bežiacom páse tri 40-minútové behy. Všetky ich absolvovali s rovnakým úsilím, rozdielna bola len teplota v laboratóriu.

Dobrovoľníci najprv bežali v letných podmienkach, neskôr pri teplote, ktorá charakterizuje britskú zimu. Autori výskumu v oboch prípadoch pomocou rôznych meracích zariadení sledovali reakciu organizmu na fyzickú záťaž, všímali si srdcovú frekvenciu, rozdiely v strate potu či v hodnotách krvného laktátu a pýtali sa aj na pocit pohodlia či potrebu pitia pri behu.

Výsledné dáta vyzneli presvedčivo v prospech behu v chladnom počasí, je však potrebné zdôrazniť, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie