Denník N

Roky bojoval za záchranu slovenských pralesov. Myslel som si, že nikto nebude proti, hovorí ochranár Marián Jasík

Marián Jasík. Foto – Soňa Mäkká
Marián Jasík. Foto – Soňa Mäkká

MARIÁN JASÍK sa rozhodol venovať sa ochrane prírody po tom, ako vyťažili lesy, kam chodieval na prechádzku so starým otcom. Hoci starý otec ako elektrikár trikrát pokazil buldozér, ktorý staval lesnú cestu, nepomohlo to.

Keď Ján Budaj v novembri odovzdával Ceny ministra životného prostredia SR za celoživotný prínos pre ochranu prírody, jedným z ocenených bol práve Marián Jasík.

Ako úradník na odbore životného prostredia presadil vyhlásenie 90 chránených území, je hlavným mapovačom zachovaných slovenských pralesov, zabránil ťažbe dreva či výstavbe v mnohých lokalitách. Pôsobil ako riaditeľ správy Národného parku Nízke Tatry a je držiteľom ocenenia Biela vrana.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako s kolegami zvrátili plánované letecké postreky v Nízkych Tatrách proti vôli nadriadených;
  • prečo bol riaditeľom štátnej ochrany prírody iba štyri dni;
  • ako klesol počet vyhlásených rezervácií po tom, čo túto kompetenciu prebrala vláda;
  • že pre vodné dielo Gabčíkovo môžeme mať problém s pitnou vodou.

Študovali ste lesníctvo, prečo ste sa začali zaoberať ochranou prírody?

Starý otec s otcom ma často brávali do lesa. Mali sme obľúbenú trasu, viedla z nášho domu cez náš veľký ovocný sad, cez naše lúky a potom dlho lesom až nad Riečku. Bol to krásny chodník. Jedného dňa sme s hrôzou narazili na buldozér, ktorý tam razil cestu. Starého otca to veľmi nahnevalo, chodil po úradoch, aby výstavbu cesty zastavili. Bol elektrikár, trikrát ten buldozér znefunkčnil. Žiaľ, cesta sa postavila, začali tam chodiť nákladné autá, ktoré odvážali lesy, ktoré sme poznali.

Starému otcovi sa to vtedy nepodarilo, tak som si povedal, že skúsim ísť na lesníctvo a spraviť niečo v oblasti ochrany prírody a lesov. Študoval som za lesného inžiniera a ku koncu štúdia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Rozhovory

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie