Denník N

Zabudnite, že tuk len tak premeníte na svaly. Buďte realisti, nie extrémisti, jedna pizza vám neuškodí

Ilustračné foto - Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Druhá časť z 12-dielneho seriálu Novoročné chudnutie: niekomu pri zmene stravovania „cheat day“ psychologicky pomôže.

Neberte to tak vážne. Niektorým z vás môže deň, keď porušíte pravidlá, psychologicky pomôcť. „Cheat day“ s pivom a pizzou vás odkloní od pracovného stresu.

A ak vám po tučnom jedle bude zle, veľmi rýchlo si spomeniete, ako dobre vám bolo počas týždňa, keď ste sa stravovali zdravo.

Odborníci upozorňujú, aby začiatočníci tréningu fanaticky neprepadli. „Poznáme ľudí, ktorí sa zo dňa na deň prepnú do striktného režimu prísnej diéty a veľkej fyzickej námahy, čo býva kontraproduktívne.“

Viditeľné zmeny prídu, ale neskôr, a to pri pravidelnom a poctivom tréningu. „To je dôvod, prečo sa množstvo kvalitných štúdií realizuje v rozsahu 3 – 6 mesiacov. Zmena si vyžaduje čas,“ vysvetľuje silový tréner Michal Králik.

Odborníci Milan Sedliak a Michal Králik vysvetľujú, ako začať po Novom roku s tréningom, ktorým nielen schudnete, ale aj spevníte telo či naberiete novú svalovú hmotu.

V článku sa tiež dočítate:

  • prečo pri diéte nemôžu strácať svaly muži ani ženy;
  • ako vyzerajú rýchlokvasení tréneri;
  • prečo nevieme chudnúť a naberať svaly rovnako efektívne;
  • že silový tréning môže pomôcť viac ako beh.

Najskôr pomaly chudnite

„Kolega mi raz so zveličením povedal, že schudnúť vieme aj vtedy, ak budeme len chodiť dookola. Nezáleží na tom, či cvičíme, beháme alebo plávame,“ hovorí silový tréner Michal Králik.

Dokážeme však schudnúť a zároveň naberať na svalovej hmote? „To je klasická požiadavka po Novom roku, ale z pohľadu vedy takmer nereálna,“ pripomína Sedliak.

V spoločnosti navyše koluje mylná predstava, že tuk dokážeme premeniť na svaly. „Tukové bunky sa zmenšujú, lebo strácajú uložený tuk. Sval si zase predstavme ako vlas alebo špagetu, ktorá môže silovým tréningom zhrubnúť, lebo sa adaptuje na záťaž,“ hovorí.

Nedokážeme chudnúť a naberať svaly súčasne rovnako efektívnym spôsobom, preto treba očakávania krotiť.

„Vieme docieliť to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Chudnutie

Novoročné chudnutie

Radíme športovcom

Športová veda

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie