Denník N

Slovenské storočie: Ako Česi nezabránili šťastnému rozvoju mladšieho brata

Kniha českého spisovateľa Pavla Kosatíka o moderných dejinách Slovenska je bravúrne napísaná, neľútostná k Čechom a ústretová aj nemilosrdná voči Slovákom.

Jozef Tiso, prezident fašistického štátu, ktorý poslal na smrť 57-tisíc slovenských Židov, čítal pravidelne okrem Biblie aj Teologickú sumu Tomáša Akvinského. Ako mohol čitateľ takejto knihy vyrieknuť vety, že „Slovákovi židovský živel ohrozoval život“, a preto je ho nutné v mene Božieho príkazu, ktorým je „láska k sebe“, odstrániť?

Ani Pavel Kosatík, autor knihy Slovenské století, nemá na túto otázku jasnú odpoveď, len konštatuje, že „odpornejší kňaz než Tiso, schopný porovnateľnej slovnej ekvilibristiky, asi nežil“.

Ale tento Kosatíkov súd je jediný naozaj nezmieriteľný. Všetky ďalšie, ktorými dofarbuje profily politikov utvárajúcich moderné dejiny Slovenska, sú chladnokrvne presné, len v niektorých prípadoch zatienené smútkom nad nespravodlivosťou osudu. Napríklad keď píše o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, Milanovi Hodžovi alebo o Imrichovi Karvašovi.

Čitateľa však smútok a úžas sprevádza po celý čas, ktorý trávil s touto strhujúcou knihou. Toľko premárnených príležitostí, toľko hlúposti a názorových sált, toľko podrazov a intríg! Je vlastne zázrak, že Slováci prežili svojich politikov a dokázali – najmä v porovnaní s Čechmi –, ako píše s úprimným obdivom autor, „prejsť taký obrovský kus cesty“.

Kosatíkov historický záber, vychádzajúci z úctyhodného množstva prečítaných kníh a štúdií (v závere knihy je ich veľmi užitočný zoznam), je takmer výlučne politický. Ten „obrovský kus cesty“, ktorý majú Slováci za sebou najmä v spôsobe života a v ekonomickom výkone, spomína len letmo. Autor sa totiž sústredil predovšetkým na politické idey a činy, ktoré viedli od snahy o autonómiu až po zrod samostatného štátu v roku 1993 a víťazný zápas o demokraciu v roku 1998. Tým je daný aj výber aktérov, od Andreja Hlinku až po Vladimíra Mečiara.

To však taktiež znamená, že slovenský príbeh je aj zrkadlom českej politiky, ktorá je prehliadkou arogancie, sebastrednosti a slepoty voči slovenskej snahe o rovnoprávnosť v spoločnom štáte.

Osobné dejiny

Pavel Kosatík (bol aj scenáristom veľmi úspešného českého televízneho seriálu České století) chápe dejiny ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Československo

História

Knihy

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie