Denník N

Takto môžete človeku zmeniť život. Ako Nota bene presvedčilo majiteľov bytov v Bratislave, aby ich prenajali ľuďom bez domova

Sandra Pazman Tordová a Nina Beňová z Nota Bene. Foto N - Tomáš Benedikovič
Sandra Pazman Tordová a Nina Beňová z Nota Bene. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Myslela som si, že sa niečoho takého krásneho ani nedožijem,“ hovorí Sandra Pazman Tordová z NOTA BENE. V organizácii majú už 11 súkromných majiteľov bytov, ktorí chcú prenajímať svoj byt človeku bez domova. Môžu tak človeku od základov zmeniť život.

„Po čase majú priestor riešiť všetko to, čo dlho odkladali. Pani išla na dlho odkladanú operáciu. Mohli znova obnoviť kontakt s deťmi, keďže ich už mali kam pozvať. On si založil obrovské krásne akvárium, pretože kedysi to miloval. Pozvú vás na kávu, kde už sedí poštár, s ktorým sa skamarátili a pomáha im vypĺňať tlačivá. To je niečo také skvelé,“ hovorí Sandra Pazman Tordová zo združenia Proti prúdu.

NOTA BENE upozorňuje aj na to, že Slovensko má v otázke bývania katastrofálne štatistiky. Verejnosť ľahšie dopraje bývanie ľuďom bez domova až vtedy, ak bude bývanie dostupnejšie. „Zodpovednosť za bývanie sme nechali na pleciach ľudí a na komerčný trh s bytmi. Pritom je jednoznačné, že v každej spoločnosti žijú nízkopríjmové skupiny ľudí, ktorí na komerčné bývanie nedosiahnu,“ hovorí Nina Beňová z programu Bývanie NOTA BENE.

Od leta býva cez váš projekt v dlhodobom podnájme Alica. Už 15 rokov predáva NOTA BENE pri Bille na Bajkalskej ulici v Bratislave. Pozorujete, ako ju nové bývanie zmenilo? 

Nina: V novom bývaní získala obrovský pokoj. Vydýchla si, že má stabilitu, má nájomnú zmluvu a platí nájomné, ktoré si môže dovoliť. Veľmi sa jej zlepšil aj zdravotný stav. Teraz si môže k sebe domov pozvať rodinu na návštevu, čo je pre ňu neoceniteľné.

Veľmi jej pomohlo, že môže mať konečne psa. Prečo ho doteraz nemohla mať? 

Sandra: Je málo ubytovní, ktoré povolia mať psa. Zväčša si zaň treba priplatiť, čo si nemôžu dovoliť. Pre Alicu je to ďalší prejav domova. Už nie je sama, čaká ju psík, ku ktorému sa vracia. Zažíva radostnejší život.

Alica prišla do Bratislavy zo Senice, kde po skrachovaní fabriky prišla o prácu. Na ulici žila mesiac, hneď z prvej výplaty si platila bývanie. Ako ste sledovali Alicinu snahu zohnať si bývanie? 

Sandra: Alica dlho žila v komerčných robotníckych ubytovniach. Takto funguje väčšina našich predajcov, to je strop, ktorý dokážu dosiahnuť. No život v ubytovniach je veľmi náročný, ľudia by tam nemali žiť dlhodobo. Žijú v zdieľaných izbách, Alica hovorila o tom, že v jednej izbe žili traja. Sú tam zdieľané kúpeľne a záchody, ktoré sú často vo veľmi zlom stave. V ubytovniach býva často hluk, zima a násilie.

Nina: Neskôr bývala v podnájme, ale to bol to pre ňu obrovský stres, či každý mesiac dokáže zaplatiť vysoké nájomné. Popri predaji NOTA BENE preto ešte brigádovala ako upratovačka, len aby mohla zaplatiť nájomné.

Sandra: Alicin príbeh ukazuje, že ľudia bez domova robia maximum pre to, aby si získali strechu nad hlavou, a stále to nestačí. Alica sa dostala dokonca až do komerčného nájmu. Ale jej financie boli tak veľmi obmedzené, že bola neustále na hrane, že bývanie stratí.

Prečo sa jej zlepšil zdravotný stav? 

Sandra: Kľúčové bolo, že z nej opadol neustály stres. Mala problémy aj s nohami, ktoré začali ustupovať. Nižšie nájomné jej umožnilo menej často stáť vonku a predávať. A tak napríklad nemusela ísť von v čase, keď jej to lekár neodporučil. Dostupný byt jej umožnil starať sa o svoje zdravie tak, ako to každý človek potrebuje.

Koľko vašich predajcov býva ako Alica? 

Sandra: Až tretina našich predajcov v Bratislave, celkovo ich máme viac ako 140, býva v bytoch. Z predaja NOTA BENE si tak platia nájom, ale mnohí bojujú s tým, že je to pre nich na hrane. Sme si vedomí, že to pre mnohých nie je dlhodobo udržateľné. Preto sme začali s programom Bývanie NOTA BENE, kde sa im snažíme sprostredkovať bývanie s dostupným nájmom. Teraz poskytujeme podporu dokopy v 15 bytoch pre 20 ľudí bez domova. Z toho osem bytov je od súkromných osôb a zvyšok sú mestské nájomné byty.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo znamená, že platiť si bývanie je pre nich na hrane? 

Nina: Každý mesiac to dokážu zaplatiť len s veľkou ťažkosťou. Existuje celosvetový úzus, že ideálny stav je, keď výdavky na bývanie tvoria maximálne 30 percent príjmu človeka. Takže pri 300 eurách zvláda nájom 100 eur. Bohužiaľ, naši predajcovia na bývanie míňajú viac ako polovicu svojich príjmov. Vysoké sumy platia aj na ubytovniach,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reality

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie