Denník N

Výmena na pozícii rómskeho splnomocnenca musela prísť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

K odvolaniu pani Bučkovej prispel aj fakt, že vyostrila vzťahy, s kým sa len dalo.

Autor je bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity a súčasný prezident Inštitútu Mateja Bela

Vláda minulý týždeň v stredu s okamžitou platnosťou odvolala doterajšiu splnomocnenkyňu vlády pre rómske komunity Andreu Bučkovú a nahradila ju Jánom Herom. Aj keď sa o odvolaní splnomocnenkyne šepkalo v kuloároch dlhšie, takýto vývoj bol predsa len pre väčšinu odbornej obce prekvapením. Čo sa stalo? V akom stave prevezme úrad pán Hero, aké budú hlavné výzvy v tejto oblasti?

Andrea Bučková úrad prevzala v apríli 2020 – a to od autora tohto článku – a chvíľu sa zdalo, že pred sebou môžeme mať veľmi silné obdobie v prospech rómskych komunít na Slovensku. Bučková bola nominantkou najsilnejšej vládnej strany OĽaNO, pričom splnomocnenci sú tradične z menších koaličných strán, bez politickej podpory alebo dokonca občas aj opoziční. Podporu pre splnomocnenkyňu vyjadrili na spoločnej tlačovke premiér Matovič, europoslanec Pollák starší a ďalší. Teraz však môžeme konštatovať, že obdobie pani Bučkovej zostane poznačené skôr zlyhaniami ako úspechmi.

Hneď na začiatku musela nová splnomocnenkyňa čeliť výzvam pandémie covidu. Vláda pod taktovkou zmieneného Matoviča a Polláka sa rozhodla pre vojenskú karantenizáciu niekoľkých osád na východe krajiny, ako aj nasadenie armády na testovanie rómskych komunít. Nová splnomocnenkyňa sa nielenže nedokázala voči týmto praktikám (ktoré sú čoraz jasnejšie označené za diskriminačné) jasne postaviť, ale veľmi nešťastným spôsobom odštartovala svoju kariéru helikoptérovým príchodom na testovanie Rómov v obci Jarovnice.

V nasledujúcich mesiacoch nedokázala zmysluplne odolať tlakom svojich šéfov na zriadenie ďalších a ďalších plošných karantén rómskych komunít. Treba povedať, že je nejasné, či splnomocnenkyňa mala reálnu šancu na úspech, ak by sa postavila proti týmto opatreniam. Mohla však minimálne odstúpiť, ak s nimi nesúhlasila. Nešlo predsa o maličkosť, ale o stigmatizáciu rómskych komunít a diskrimináciu ich príslušníkov.

Ďalšou chybou bolo zúženie profilu úradu na minimum. Splnomocnenec vlády je pozícia, ktorá nemá dobre definované portfólio. Splnomocnenec má vždy iba takú silu, akú si nárokuje a vyžaduje. Pani Bučková sa rozhodla pre zúženie svojej vlastnej viditeľnosti, ako aj rozsahu činnosti úradu, ktorý sa takmer úplne vytratil z legislatívneho priestoru.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie