Denník N

Jakub Ptačin: Optimizmus je jediná cesta, ako prežiť v tomto svete. Čo je verzia B – vravieť si, že všetci zomrieme? (+ video)

Jakub Ptačin. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jakub Ptačin. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bojím sa, že sa ma raz moja dcéra opýta, čo som robil vtedy, keď sa ešte možno nejaké veci dali ovplyvniť či zmeniť, vraví známy dizajnér, aktivista a podnikateľ.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jakub Ptačin (31) je riaditeľ grafického štúdia Echt, aktivista a podnikateľ, spoluzakladateľ secondhandu Nosene, turistickej platformy Hikemates a najnovšie aj Bistra 24, autor knihy 53 pokusov, ako byť lepší.

V rozhovore hovorí:

  • prečo si zachováva optimizmus aj v čase pandémie a či máva depresie alebo obavy o budúcnosť;
  • či nie je šialenstvom pustiť sa práve v tejto dobe do podnikania v gastre a v čom chce byť iný;
  • ako svojej dcére mieni vysvetliť, prečo v roku 2021 používal jednorazové plasty a jazdil veľkým autom;
  • ako sa mu pozerá na Františka Imreczeho, ktorý ho kedysi nazval škôlkarom a dnes sa priznáva ku korupcii;
  • ale aj o turistike a o tom, prečo majú niektorí výhrady voči jeho digitálnemu oddielu Klubu slovenských turistov.

Ako o sebe hovoríte, keď stretnete niekoho, kto vás nepozná?

Chlapec z Oravy, to je asi najjednoduchšie. Potom asi dizajnér, lebo to ma živí zrejme najviac, i keď teraz nedizajnujem až tak veľa ako kedysi. A ešte by som povedal, že som zvedavec.

Zo zoznamu aktivít, ktoré ste stihli rozbehnúť do svojich 31 rokov, vidno, že sa vrháte do nových a nových projektov. Nudili ste sa niekedy v živote?

Podľa mňa je nuda nevyhnutná na to, aby človek niečo vytvoril. Plánovaná nuda je súčasťou môjho života, i keď si nudu asi predstavujem inak ako možno niekto iný. Nudím sa, nudím sa cielene a baví ma nudiť sa.

Čo je to cielená nuda?

Napríklad si dávam čas bez práce. Veľa prechádzok, veľa turistiky. Niekto pracuje celý deň, ja sa snažím

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie