Denník N

20 rokov v base nestačí, skonfiškuje sa aj dom. Tresty za marihuanu sú ešte tvrdšie, ako čakáte, ukazuje prípad Josefa Šipoša

Josef Šipoš so svojím synom Patrikom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Josef Šipoš so svojím synom Patrikom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prvostupňový súd odsúdil Josefa Šipoša, bývalého majstra Európy v rýchlostných člnoch, na dvadsať rokov väzenia za pestovanie marihuany. I keď uňho našli celkom veľké množstvo, predaj vo veľkom či dílerstvo mu nepreukázali. On sám hovorí, že z konopy vyrábal liečebné masti.

Keď nášho syna pustia, my už nebudeme nažive, povzdychne si vo svojej obývačke pán Josef Šipoš, bývalý vojak z povolania a výsadkár. Má 77 rokov, je v dobrej kondícii, ale dvadsať rokov, ktoré za pestovanie marihuany dostal jeho 44-ročný syn Josef, je predsa len dvadsať rokov.

Veď si len spomeňte, ako veľa času uplynulo od roku 2001. Bola to úplne iná doba: z pozície premiéra krajine vládol Mikuláš Dzurinda, prezidentom bol Rudolf Schuster a Robert Fico len nedávno založil Smer. V New Yorku po teroristických útokoch Al-Káidy spadli veže Svetového obchodného centra, Microsoft predstavil hraciu konzolu Xbox a hitom medzi mobilmi bola Nokia 3310, ktorá sa začala predávať len rok predtým.

Značka Sony Ericsson v tom istom roku predstavila model T68i, prvý telefón s farebným displejom, na ktorom bolo možné odosielať ememesky. Výdobytok techniky, ktorý však ešte nemal ani len fotoaparát.

Dvadsať rokov je skrátka veľmi dlhý čas nielen v dejinách, ale aj v živote človeka. No je to zároveň aj trest, na ktorý slovenské súdy ešte stále posielajú do väzenia ľudí, ktorí nikomu neublížili, nikoho nezavraždili ani nič neukradli. Previnili sa tým, že pestovali marihuanu.

Dom Šipošovcov v Dolných Zeleniciach. Foto N – Tomáš Benedikovič

Príliš veľa energie

Prípadu bývalého majstra Európy v rýchlostných člnoch Josefa Šipoša sa posledné dva týždne venovalo viacero médií. No rozoberme si detailnejšie, čo sa vlastne stalo a ako sa súd dopracoval k extrémne prísnemu, 20-ročnému trestu väzenia. V sobotu 16. januára nadránom obsadili dom pána Šipoša policajti, aby uskutočnili domovú prehliadku. Mali podozrenie, že tu jeho majiteľ vo veľkom pestuje marihuanu.

Do domu v Dolných Zeleniciach, asi 20 kilometrov od Trnavy, ich priviedol vysoký účet za elektrinu. Pán Šipoš mal na nejaký čas odpojený plyn, dom vykuroval elektrinou, takže pomerne prudko vzrástla jej spotreba. To býva pre policajtov často indíciou, že sa v budove môže pestovať marihuana, keďže na takzvané indoorové pestovanie konopy treba veľa umelého svetla – a teda veľa elektrickej energie.

Už niekoľko dní pred rannou raziou na bývalého pretekára nasadili aj odpočúvanie. Sledovali jeho mobilný telefón.

Pri domovej prehliadke sa žiadne laboratórium ani technické zariadenia na pestovanie marihuany v interiéri nenašli. Droga

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekriminalizácia marihuany

Slovensko

Teraz najčítanejšie