Denník N

Bill Baker: Na Slovensku sme našli detských väzňov ústavnej výchovy. Pomohli sme ich adoptovať do USA

Geto v Trebišove. Foto N – Vladimír Šimíček
Geto v Trebišove. Foto N – Vladimír Šimíček

Chudoba slovenských osád sa podobá na americké indiánske rezervácie, vraví muž, ktorý zažil obe zblízka.

Pred dvadsiatimi rokmi stovky detí na Slovensku nemali pred sebou inú budúcnosť, ako že do dospelosti zostanú v detských domovoch. Vtedy to ešte boli veľké ústavy, v ktorých mnohé deti spali spolu v jednej izbe, striedali sa pri nich rôzni vychovávatelia a išlo v zásade o také prísnejšie internáty izolované od sveta.

Američan Bill Baker, ktorý začal chodiť na Slovensko už od 80. rokov minulého storočia a žil tu od roku 1991, týmto deťom priniesol nádej. Desiatkam z nich pomohol s adopciou do USA. Teraz, keď sú už tie deti dospelé, im z americkej Montany pomáha v stretnutiach s biologickými rodinami.

„Vtedy sme ešte netušili, čím si tie rodiny a tie deti prejdú neskôr v čase puberty,“ hovorí po rokoch. „Máme za sebou mnohé šťastné príbehy. Ale viem, že ak by sme mohli začať odznova, rodiny by sme vopred upozornili, že adopcia je náročný proces a obzvlášť u detí, ktoré strávili priveľa času v ústavnej výchove, prináša mnohé komplikácie.“

Čo vás priviedlo k tomu, že pomáhate adoptovaným deťom hľadať ich rodiny?

Na prelome storočia sme sa zapojili do hľadania adoptívnych rodičov pre deti najmä z východného Slovenska. Vtedy som spolupracoval s adopčnou agentúrou v Minnesote a deti sme adoptovali do amerických rodín. Pred pár rokmi ma ich noví rodičia alebo aj títo mladí dospelí oslovili s prosbou o pomoc pri pátraní po ich koreňoch. Chceli zaplniť biele miesta vo svojich životoch.

Bill Baker, keď ešte žil na Slovensku. Foto – .týždeň

Ako vyzerá také pátranie?

Najskôr nám americké rodiny poslali informácie, ktoré mali z rozhodnutia súdov, a rodný list a s tým sme sa vydali na miesta, odkiaľ pochádzajú ich biologickí rodičia. V niektorých prípadoch sme to dotiahli tak ďaleko, že v posledných rokoch rodiny z Ameriky prišli na Slovensko. Rád som pri tom a tlmočím tým rodinám.

O koľko rodín ide?

Myslím, že na prelome storočí odišlo takto do Ameriky asi 50 detí zo Slovenska.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie