Denník N

Cukrárka z Pečie celé Slovensko radí, ako upiecť najlepšie medovníky, slávnostné koláče aj recepty, ktoré zvládne začiatočník

Jozefína Zaukolcová. Zdroj - RTVS
Jozefína Zaukolcová. Zdroj – RTVS

Cukrárka Jozefína Zaukolcová bola jednou z porotkýň súťaže Pečie celé Slovensko a v rozhovore radí, ako oživiť klasické koláče, ktoré pečieme na Vianoce a na Silvestra. Do svojich medovníkov napríklad pridáva maslo, vďaka čomu sú vláčnejšie (recept nájdete v texte).

Zaukolcová už takmer 30 rokov vyučuje odborné predmety v Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu v Púchove. Mnohí študenti podľa nej už nedobehnú rok, ktorý strávili počas pandémie doma.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • o tipoch na slané silvestrovské pečivo,
  • ktorá bežne dostupná smotana sa najlepšie vyšľahá,
  • ako do receptov nepridávať veľa cukru,
  • aký najlepší francúzsky dezert sa naučila.

Čo pečiete na Vianoce? 

Vianoce mám rada pre ich atmosféru, ale aj pre samotné pečenie. S týmto obdobím sa mi spájajú vône – škorica, vanilka, rôzne koreniny, oriešky. Už pred časom som si napiekla medovníky, ktoré už mám aj ozdobené, je to moja záľuba. Robievam si na Vianoce aj rôzne čokoládové pralinky. A potom klasické recepty – vanilkové rožky, linecké koláčiky, šuhajdy, kokosové ježe, medvedie labky, chýbať nesmú grilážky. Napečiem vždy minimálne 10 až 15 druhov koláčov.

Až pätnásť druhov? 

Určite áno. Tento rok som si však povedala, že spravím menšie množstvá. A aj tak nejakú časť podarujem, takže to ľahko spotrebujeme. Vianočné pečenie mám však veľmi rada. Najmä keď ku mne príde návšteva a povie: „U teba to vonia ako u cukrárky.“ Samozrejme, lebo ste u cukrárky!

Ako môžeme oživiť tradičné vianočné koláče? Upiecť ich netradične? 

Ja mám veľmi rada tradičné vianočné pečivo, robím ho čo najjednoduchšie, pretože tak je práve najchutnejšie. Ale ak chcete niečo netradičné, teraz je veľmi obľúbený slaný karamel. Jednoduchá, napríklad mandľová sušienka, ktorá sa naplní slaným karamelom, alebo možno ešte lepšie – naplniť ním košíčky. Experimentovať sa dá aj s koreninou, pridať do čokolády čili, perníkové korenie a tým naplniť napríklad košíčky. Na Vianoce mám však radšej koláčiky, ktoré dlhšie vydržia, krémové koláče preto robím len veľmi málo. Mám úctu k potravinám a nie som rada, keď sa nimi plytvá. Niečo zaujímavejšie možno urobím na Silvestra.

A čo pripravujete na Silvestra? Máte napríklad tip na zaujímavé slané pečivo? 

Kedysi som robila slané veterníčky plnené nivovou penou. Odpaľovaná hmota, z ktorej sa robia veterníky, je totiž neutrálna. Dá sa ľahko naplniť dobrou slanou našľahanou penou – syrovou alebo šunkovou. Pred pečením sa môžu posypať korením – sezamom, ľanom alebo rascou. Aj košíčky sa dajú naplniť slanou plnkou. Dobré je aj lístkové cesto, dajú sa urobiť trubičky či iné tvary naplnené penou. Aj vo finále Pečie celé Slovensko robili súťažiaci kanapky s rôznymi penami. Doteraz si pamätám chuť peny z kuracej pečienky, ktorú urobil Miňo. Bolo to výborné.

Ako spraviť slanú penu? Je to zložité pre amatéra? 

Vôbec nie. Základom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Gastro a jedlo

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie