Denník N

Čo sú kultúrne udalosti roka 2021? Odpovedajú Janovic, Kirschnerová, Ondák, Pauhofová, Šáteková a ďalší

Milan Lasica. Foto N - Tomáš Benedikovič
Milan Lasica. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pýtali sme sa vyše 100 umelcov a ľudí z kultúrnej scény, čo považujú za udalosti roka.

Denník N vyhlasuje Kultúrnu udalosť roka už od svojho vzniku. Do 7. ročníka našej ankety sa zapojilo 108 umelcov a ľudí z kultúrnej scény. Najčastejšie sa skloňovalo meno Milan Lasica. Spomínalo sa na jeho odchod, na osobné stretnutia, zarezonovali knižné vydanie jeho denníkov aj komiks o dvojici L+S.

Z konkrétnych diel, projektov a akcií najviac zarezonovali dve – Dopĺňanie Sphéry v žilinskej Novej synagóge a film Cenzorka. V tom sa dajú vidieť dve dobré správy: že silné diela nevznikajú len v Bratislave a že naša kultúra nemusí byť len lokálnou záležitosťou, pretože Cenzorka získala cenu za scenár v Benátkach, aj na niekoľkých iných festivaloch.

Nejde však o konkrétne poradie a počty hlasov. V tomto, už druhom roku, keď všetko dianie paralyzuje pandémia, sa trochu inak vnímajú tipy, ktoré by inak boli konfliktmi záujmov. Vlani sa stalo Kultúrnou udalosť to, že kultúra vôbec prežila. Tento motív v anketových odpovediach pretrváva, ale zároveň už padali aj konkrétne a zaujímavé udalostí. Takže je tu finálna koncoročná bilancia z pohľadu umelcov a kultúrnej scény. Odpovede sú v abecednom poradí, otázka znela:

Čo považujete za Kultúrnu udalosť roka 2021?

Marek Adamov
Nová synagóga, Stanica Žilina

Hoci sa to nemá – nominovať do ankety projekt z miesta, kde pracujem -, tentoraz musím. Dopĺňanie Sphéry, obrovská socha či architekton Juraja Gábora v Novej synagóge je úžasom, ktorý stojí za porušenie pravidla. Veľkosťou, náročnosťou, odvahou aj výsledkom, ktorý prekračuje zvyčajné slovenské ambície. S každou návštevou a s každým človekom, ktorého som do celoročnej inštalácie sprevádzal, som si znovu a znovu prežil ten zážitok. A každý raz aj pokus o jeho zachytenie na fotku v mobile a sklamanie, že to nie je možné. Dôkaz, že sa treba len dívať, osobne tu a teraz krúžiť okolo Sphéry, vojsť do nej, cítiť ju a vnímať očami, rukami aj nosom. A potom ďalším odkázať správu, aby išli osobne, že nestačí na diaľku, hoci to už videli aj v telke. Obdivujem aj skromnosť jej autora, ktorý Sphéru na celý rok vystavil nielen divákom, ale aj ďalším umelcom a ich dielam. Nielen tým, ktorých sám pozval a kurátoroval, ale aj akciám a podujatiam, o ktorých nevedel, či Sphéru zvládnu. Že riskoval. Že sa dennodenne o svoje dielo stará, dopĺňa ho a mení, že sa mu vystavuje a žije s ním a vždy je pripravený vám znovu a znovu povedať, na čo prišiel počas tohto roka. Dobrá správa je, že Sphéra bude v Novej synagóge ešte štyri mesiace. Príďte, naozaj.

Jana Ambrózová
etnomuzikologička

Objaviť na fare historický notový materiál, svedectvo o hudobnej kultúre mestečka s bezmála 8000 obyvateľmi z prelomu 18. a 19. storočia? Človek nemôže nemať zimomriavky. Liptovský Hrádok má to šťastie, že na zvukovú rekonštrukciu vzácneho prameňa, spolutvoriaceho zvukovú krajinu kedysi dôležitého lesníckeho a baníckeho centra, sa podujalo prestížne teleso Solamente Naturali pod vedením Miloša Valenta. Za kultúrnu udalosť roka nepovažujem len ich posledné 2 CD Musica Hradekiensis, ale najmä skutočnosť, že ide o prvé zrnko veľkej plánovanej edície Urbs Musicum Archivum, odkrývajúcej jedinečné a nepoznané hudobné mikrokozmy slovenských miest a mestečiek, väčšie-menšie hudobné dejiny, prostredníctvom ktorých môžeme miestnu pestrofarebnú hudbu prežívať spolu s ich obyvateľmi spred storočí.

Balla
spisovateľ

Koncert maďarskej skupiny Terra Profonda s talianskym spevákom na novozámockom festivale Castrum Novum v júli 2021: málokto tak úspešne a presvedčivo kombinuje Marka Lanegana s Tomom Waitsom, navyše vo vlastných skladbách. Treba počuť!

Koloman Kertész Bagala
vydavateľ

Za kultúrnu udalosť považujem Trenčín ako Európske hlavné mesto kultúry 2026. Za nekultúrny úpadok považujem Trenčín ako hlavné miesto Grape.

Alexander Balogh
publicista

Koncert k 60. výročiu kapiel Traditional Club a Revival Jazz Band v bratislavskom DK Zrkadlový háj. Kde sú tie šťastné predcovidové časy, keď kapela Traditional Club Revival, ktorá už niekoľko rokov s neuveriteľnou vitalitou nesie odkaz bývalých zoskupení Traditional Club a Revival Jazz Band, pravidelne hrávala pod taktovkou svojho lídra Igora Čelka predovšetkým v bratislavskej kaviarni Scherz, ale aj na iných pódiách. Vynútenú dlhú absenciu živého zážitku tradičného džezu preťal vo veľkom štýle koncert k 60. výročiu vzniku týchto dvoch kapiel. Koncert skvelej hudby a až dojímavej radosti z nej na pódiu a v hľadisku.

Zuzana Bartošová
Ústav dejín umenia SAV

Výstava Marie Čermínovej, ktorú dejiny moderného umenia poznajú pod pseudonymom Toyen. Počas jari a leta ju uviedla pražská Národná galéria, reinštaláciu má v Kunsthalle v Hamburgu a čaká ju ďalšia v Múzeu moderného umenia mesta Paríža, v inštitúciách, ktoré sa na jej príprave podieľali. Profesionálne pripravenú a sugestívne inštalovanú výstavu sprevádza publikácia, ktorá podrobne mapuje osud a tvorbu Toyen, s bohatým výberom reprodukcií jej diel a so zasvätenými odbornými štúdiami. Pre naše galérie môže byť príkladom, ako napĺňať poslanie, že sú v prvom rade múzeami výtvarného umenia, teda pamäťovými inštitúciami. Že majú prezentovať svoju činnosť bez podceňovania divákov, aby sa na ich výstavy a publikácie aj tí nároční mohli spoľahnúť.

Michaela Bednárová
módna dizajnérka

Pre mňa bolo, samozrejme, udalosťou roka módne podujatie Fashion LIVE!, kde som po dlhšom čase mala možnosť predstaviť novú kolekciu Nebá. Fashion LIVE! je, podobne ako napríklad Urban Market, podujatie robené z lásky. Udržať festivaly, ktoré sú nezávislé a prinášajú viac ako len ľúbivý dizajn, na to treba odhodlanie a talent. A urobiť z nich kultové podujatia, je už odmakaná tvrdá práca. Nehovoriac o schopnosti organizátorov zvládať napnuté emócie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rok 2021

Kultúra

Teraz najčítanejšie