Denník N

Zadržaný záchranár Majerský: Je cynické, že za nami na políciu prišiel Fico a chcel nám pomôcť

Foto – Slovenská komora zdravotníckych záchranárov
Foto – Slovenská komora zdravotníckych záchranárov

Šéf komory záchranárov nechce od politikov, aby sa mu skladali na pokuty. „Nie sme žobráci,“ hovorí potom, ako ho po zhromaždení predviedla polícia.

V utorok sa pred parlamentom stretlo zhruba sto záchranárov a zdravotných sestier, aby žiadali zvýšenie platov o vyše 300 eur v hrubom a reformu a výmenu techniky v záchrankách. Zhromaždenie organizovali počas zákazu zhromažďovania. Skončilo sa to predvedením šéfa komory záchranárov Františka Majerského a jeho kolegu. Z cely predbežného zadržania ich prepustili po štyroch hodinách.

Na políciu prišiel za záchranármi predseda Smeru Robert Fico, bývalý minister vnútra za vlády Smeru Robert Kaliňák im ponúkol zastupovanie. Záchranári to odmietli. Zastali sa ich aj stavovské organizácie a viacerí politici. Premiér ich za to, že protest zorganizovali počas zákazu zhromažďovania, skritizoval. Postup polície dal preveriť generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Šéf komory záchranárov Majerský vysvetľuje, ako vnímal ponuku Fica a Kaliňáka, ale aj to:

  • akými sanitkami a v akých podmienkach zachraňujú ľudí,
  • či prijme ponuku Borisa Kollára na zaplatenie pokuty,
  • prečo si myslí, že neporušili zákaz zhromažďovania
  • a prečo sa obáva, že o dva-tri roky už nebude mať kto ľudí zachraňovať.

Ako sa teraz s odstupom pozeráte na zhromaždenie záchranárov pred Národnou radou?

Pozitívne. Za 17 rokov, čo pracujem v záchrannej zdravotnej službe, sme sa nikdy za svoje veci nepostavili. Nikdy sme reálne nedali vedieť, že sme tu. Už niekoľko rokov vnímam, že nás spoločnosť berie len tak okrajovo. Vidí nás len vtedy, ak sa stane niečo naozaj vážne; keď sa niečo vážne stane a potrebujú nás ich rodiny alebo oni sami. Vtedy povedia, že záchranári sú dôležití. Počas pandémie sme ukázali obrovskú silu, ktorú týchto 2200 mužov a žien po celom Slovensku má. Každý deň, aj napriek osobným, psychickým či fyzickým problémom, si sadajú do sanitky a dávajú ďalším a ďalším pacientom nádej. Keď som v utorok sledoval ten potlesk a pozitívnu silu, ktorú som tam cítil, mal som slzy v očiach, bolo to silné. Len som nerozumel, prečo ma predviedli, lebo my sme už odchádzali.

Nevysvetlila vám to polícia?

Až keď ma pustili, som si prečítal, že som vraj neuposlúchol výzvu. So mnou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Rozhovory

    Zdravotníctvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie