Denník N

Kolíková: Neobmedzujeme informácie, ale klamanie ľudí v kľúčových otázkach

Mária Kolíková pri predstavovaní novely Trestného zákona. Foto - TASR
Mária Kolíková pri predstavovaní novely Trestného zákona. Foto – TASR

Keď pred dvoma mesiacmi ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (za SaS) predložila ďalší návrh súdnej mapy, koalícia dostala ďalší dôvod na spor. Zhoda na definitívnej podobe reformy súdov sa len črtá, no ministerka „dráždi“ koaličných partnerov aj verejnosť ďalšou témou: novelou Trestného zákona. Najväčšiu kritiku a diskusiu vyvolala návrhom zaviesť trestný čin šírenia nepravdivých informácií. O tom, prečo sa tak rozhodla, sa dočítate v rozhovore. Hovorí v ňom aj o tom:

  • že s dezinformáciami prehrávame na celej čiare, a preto ich chce trestať;
  • ako páchateľovi dokáže úmysel;
  • či novela Trestného zákona dekriminalizuje drogy, ako tvrdia jej kritici;
  • ako chce zmeniť paragraf 363 v Trestnom poriadku;
  • ako to vyzerá s dohodou v koalícii na súdnej mape.

Pred dvomi týždňami ste predstavili novelu Trestného zákona. Predseda Sme rodina Boris Kollár vám v jednej z mnohých kritických reakcií odkázal, že nabudúce by bolo lepšie, ak by ste svoj návrh najskôr predstavili koaličným partnerom a až potom verejnosti, pretože sa vám môže stať, že to, čo nakoniec prejde, bude úplne iné ako to, čo ste prezentovali. Zvolili ste teda správnu taktiku? 

Vychádzala som z programového vyhlásenia vlády. Držala som sa jeho rámca. Ak minister dáva návrh, ktorý je v rámci programového vyhlásenia, nie je zvykom, že s ním ide na koaličnú radu. Samozrejme, je to o určitej citlivosti, či to je alebo nie je vhodné. Zároveň platí, že je naozaj dostatočný priestor v rámci legislatívneho procesu, aby sme sa o tom rozprávali aj v koalícii. Myslím si, že je dobre, že som k tomu otvorila debatu.

Svojím návrhom zaviesť trestný čin šírenia nepravdivej informácie ste zaskočili vlastných koaličných partnerov, pretože to vo vládnom programe nie je. 

To sa nedá takto povedať. V mojej kapitole programového vyhlásenia je bod, ktorý sa týka vyvodzovania trestnej zodpovednosti pri šírení

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Mária Kolíková

Reforma súdnictva

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie