Denník N

Prezidentka Čaputová: Sme ešte krehká demokracia, bývalí mocní majú stále svoje kontakty (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Devastačný vplyv sociálnych médií, šírenie dezinformácií, bludov, výmyslov, amaterizmu má priamy dosah na pandémiu a rozkladá spoločnosť zvnútra, hovorí v rozhovore prezidentka Zuzana Čaputová.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prezidentka si myslí, že naša spoločnosť by mala absolvovať debatu o tom, či by sa mal zaviesť trestný čin šírenia nepravdivej správy. V rozhovore sa dozviete aj to:

  • aké vzťahy má s Hegerom a Pellegrinim a ako je to s Matovičom,
  • prečo sa stretla aj s Robertom Ficom a či sa líši jeho vystupovanie na verejnosti a v súkromí,
  • ako vníma rok Maroša Žilinku vo funkcii generálneho prokurátora a čo ju na ňom sklamalo,
  • či by išla opäť na stretnutie do sídla SIS,
  • koho považuje za osobnosť a čo za udalosť roka.

Aký ste mali rok? Nie ako prezidentka, ale ako Zuzana Čaputová. 

Bezpochyby sa aj môjho osobného života dotkla pandémia. Opäť rezonovala téma prežitia, smrti, zdravia, vzácnosti kontaktu s blízkymi ľuďmi. Ako mnoho iných ľudí som do veľkej miery žila obmedzením sociálnych kontaktov, monotematizáciou môjho života. To, že som mala a mám možnosť zažívať blízkosť s najbližšími, je veľký dar a ten trvá.

Video: Celý rozhovor s prezidentkou Čaputovou (Monika Tódová, Martina Koník)

Mýlim sa, keď poviem, že najťažšou situáciou bolo, keď vám zomrel otec a vy ste museli dokončiť oficiálnu návštevu pápeža Františka? 

Bola to veľmi špecifická situácia. Už mesiac sme vedeli, že sa blíži otcov koniec. Rozhodli sme sa mať ho doma, nedať ho do nejakého ústavu, starali sme sa oňho. Hovorím to aj preto, že ak by to niekto zvažoval, je to dobrý krok a bolo silné môcť byť s ním pri denných a nočných službách, ako sme sa pri ňom v rodine striedali. Otec sa mal s pápežom stretnúť a mám pocit, ako keby svoj odchod pre tento moment odkladal. Posledné slová, ktoré sme si stihli vymeniť, keď bol ešte bdelý, boli, že mu pápež požehnal a on potvrdil, že tomu porozumel. To bolo v pondelok. Zomrel v stredu, keď som bola na omši v Šaštíne. Musela som ešte dokončiť návštevu, odprevadiť pápeža. Bolo zároveň aj darom môcť zažívať tento typ smútku so Svätým otcom. Ako štátnik som sa s ním zároveň musela rozlúčiť a bol úžasný v tom, akú podporu mi poskytoval.

Tento rok ste museli riešiť aj to, že poslanec fašistov Taraba sa snažil uraziť vašu dcéru Emu, ktorá začala pôsobiť ako modelka. Ešte v kampani ste mi hovorili, že Ema je tá z vašich dvoch dcér, ktorá sa zaujíma o politiku, chodila s vami aj na predvolebné debaty. Ako hejt od Tarabu zvládla?

Vo výsledku dobre, ale, samozrejme, bol to pre ňu šok, pretože to bola prvá silná a výrazná vlna hejtu voči nej. Silné a pekné bolo, že ten hejt bol zároveň sprevádzaný veľkou podporou, ktorú dostávala. Páčilo sa mi, keď si ona sama uvedomila, že áno, hejtujú ma pre to, že som tvoja dcéra, ale aj tú podporu dostávam pre to, že som tvoja dcéra. Je veľa ľudí, ktorí zažívajú hejt na internete a podporu už nedostanú. Hovorili sme o téme, ktorá ďaleko presahovala mňa aj ju.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Igor Matovič

Iné podcasty Denníka N

Maroš Žilinka

Peter Pellegrini

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie