Denník N

Onkológ Korec: Mal som pacientov, ktorí pod vplyvom bludov odmietli liečbu. Štát by mal konečne zakročiť

Onkológ Štefan Korec sa po rokoch práce v USA vrátil na Slovensko. Foto N - Vladimír Šimíček
Onkológ Štefan Korec sa po rokoch práce v USA vrátil na Slovensko. Foto N – Vladimír Šimíček

Štefan Korec vítal, že pred voľbami vytiahlo OĽaNO aj tému liečby rakoviny. S podporou vlády pracuje na projekte, ktorý by mohol výrazne skrátiť pacientovi čas medzi objavením nádoru a začatím liečby.

Už hlboko za minulého režimu zažil Štefan Korec pochybných lekárov, ktorí sa tvárili, že dokážu vyliečiť rakovinu rôznymi pavedeckými metódami.

„Pokiaľ si dobre spomínam, tak v obci Horná Súča pri Trenčíne pôsobil istý lekár, ktorý sa tváril, že dokáže liečiť rakovinu výťažkami z moču alebo niečím podobným. V Starom Hrozenkove bol zasa človek, ktorý sa snažil diagnostikovať rakovinu pomocou virgule,“ rozpráva Korec.

Šarlatáni ponúkajú pacientom niečo, čo im veľa lekárov poskytnúť nemôže. Na pacienta si nájdu čas, snažia sa byť k nemu empatickí a sľubujú mu zázračnú liečbu bez vedľajších účinkov – ak dobre zaplatí.

„Bohužiaľ, aj tento rok som mal prípady, že pacient odmietol alebo prerušil liečbu. A potom ho doniesli na nosidlách, keď sa už nedokázal ani postaviť, alebo ho rovno priviezli v truhle,“ dodáva Korec.

Keď médiá napíšu článok o covide, kritici sa hneď v diskusii pýtajú, prečo sa radšej nevenujú rakovine. Teší to onkológa?

Myslím si, že je prirodzené, keď sa ozývajú nielen diskutéri, ale priamo aj organizácie združujúce onkologických pacientov. Pretože naozaj nemáme len covid. Je známe, že na takzvanú bielu medicínu nezostávajú pre pandémiu dostatočné kapacity. Treba však povedať aj to, čo je príčina. Drvivá väčšina pacientov na covidových oddeleniach a na ventiláciách sú pacienti nezaočkovaní, z ktorých mnohí sa vlastným zanedbaním pričinili o situáciu, v ktorej sú. A tým pádom prispievajú k tomu, že onkologickí pacienti sú, v tomto prípade bez vlastného zavinenia, ešte viac ohrozovaní na živote.

Mali ste onkologických pacientov, ktorým sa zhoršil stav v dôsledku toho, že sa hlavná pozornosť upriamuje na covid?

Vychádzam hlavne z vyhlásení konkrétnych nemocníc, ktoré najprv niekoľko mesiacov ubezpečovali, že onkologických pacientov ešte robia, a následne oznámili, že pre veľký nápor covidových pacientov musia onkologické operácie odkladať.

Pri akom type rakoviny môže mať takýto odklad najvážnejšie dôsledky? 

Napríklad nádory pankreasu je možné operovať len do času, kým je pacient operovateľný. Každý mesiac odkladu preto znižuje šance na dobrú prognózu.

Pandémiu máme na Slovensku viac než rok a pol. Vieme už teraz povedať, aký vplyv mala na onkologických pacientov?

Už pred covidom bolo známe, že Slovensko viedlo európsku tabuľku úmrtí na rakovinu na 100-tisíc obyvateľov. Ten rozdiel bol priepastný zvlášť pri porovnaní s Českom, ktoré je dokonca pod priemerom EÚ, zatiaľ čo Slovensko je vysoko nad. Ucelenú bilanciu covidu ešte nemáme, ale niektoré pacientske organizácie už teraz s odkazom na vlastné údaje naznačujú, že počet onkologických úmrtí sa počas pandémie ešte viac zvýšil.

Mohla vláda predísť tomuto zhoršeniu lepším manažmentom pandémie?

Myslím si, že pri prvej a druhej vlne nemala veľký priestor. Naše zdravotníctvo je v takom stave, v akom je. Pri prvých vlnách sa všetky sily napli na dosiahnutie cieľa mať čo najmenšiu úmrtnosť na covid, čo sa, ako vieme, aj tak nepodarilo. Iná situácia však bola pri tretej vlne pandémie, kde sme mohli súčasnému stavu predísť. Celá vláda, všetky štátne i neštátne organizácie vrátane médií však podľa môjho názoru čiastočne zlyhali v tom, že nezabezpečili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie