Denník N

Hegerovci odhlasovali svoje maximum

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Reforma národných parkov je ako celá táto koalícia. Otrhaná, ale lepšia ako to, čo tu bolo.

Koalícia schválila reformu národných parkov. A to je dobre. Lenže v oklieštenej podobe. A to už také dobré nie je. Navyše spôsobom, ktorý by roztrhala na tridsiatich tlačovkách, keby sa k nemu uchýlil niekto iný. A to je už úplne zle.

Pointa zmeny spočíva v tom, že správa národných parkov sa zjednotí pod ministerstvom životného prostredia, teda pod ochranou prírody. Je to logické, správne a spoľahlivo to tak funguje u susedov i inde. Doteraz si na Slovensku pri správe týchto chránených území na rovnakých pozemkoch konkurovali ochranári a lesníci s často protichodnými záujmami.

Posun k lepšiemu sa však podarilo zariadiť vďaka veľkému kompromisu, keď parlament na poslednú chvíľu schválil bez riadnej rozpravy rozsiahly a zásadný pozmeňovací návrh, aby sa koalícii podarilo získať potrebných poslancov. To sa podarilo iba o chlp.

Proces je len jednou slabinou tohto kompromisu. Druhou je fakt, že správa národných parkov sa zjednotí len v prípade Pienin, Slovenského raja a Vysokých Tatier. V ostatných k tomu dôjde iba v malých rezerváciách so 4. a 5. stupňom ochrany, na väčšom zvyšku až vtedy, keď prebehne nová zonácia. A nakoľko zonácia národných parkov na Slovensku je dlhodobý problém, je dosť možné, že bude pre odpor záujmových skupín typu poľovníci, vlekári a ťažiari dreva stáť aj ďalej a na dlhé roky bude časť národných parkov pôsobiť po starom a iba tri po novom. (Hoci minister Ján Budaj tvrdí, že do roku 2024 bude hotovo.)

Keďže sa blížia Vianoce, treba pripustiť aj dobrý scenár. Keď nikto nič nepokazí a národné parky pod správou životného prostredia preukážu životaschopnosť, dokážu, že nepripravia o prácu ľudí, čo sa o ňu aj pod vplyvom dezinformácií boja atď., potom by svojím úspechom mohli zmierniť odpor, akému reforma čelí. Zásadné je aj to, že ak by teraz neprešiel aktuálny kompromis, na dlhé roky by mohla byť téma úplne mŕtva. Preto je fajn, že reforma prešla aspoň v oklieštenej podobe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie