Denník N

Analytik Zachar: Odsunula sa štvrtina operácií, pre pandémiu bola horšia starostlivosť vo všetkých nemocniciach

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vlani sa zhoršil čas čakania záchraniek s privezeným pacientom na urgentnom príjme na dvasať minúť. Výrazne sa zhoršila miera úmrtnosti na náhlu cievnu mozgovú príhodu alebo sa zhoršila aj úmrtnosť po operačných výkonoch.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

INEKO každoročne hodnotí nemocnice podľa indikátorov kvality aj podľa spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti. Tento rok sa prvýkrát v hodnotení prejavila pandémia, keďže ide o údaje z roku 2020.

Riaditeľ INEKO Dušan Zachar hovorí, ako pandémia zasiahla nemocnice a kvalitu starostlivosti.
Vyjadruje sa aj k tomu:

  • ako dlho môžeme dobiehať následky pandémie,
  • ktoré operácie boli najviac odsúvané,
  • či môže s dôsledkami pandémie pomôcť reforma nemocníc,
  • ale aj to, že počas pandémie nemocnice zlepšili svoje hospodárenie.

Podrobné hodnotenie, kde si môžete pozrieť aj počty niektorých typov operácií v konkrétnych nemocniciach, nájdete na kdesaliecit.sk.

Každoročne zverejňujete hodnotenie nemocníc podľa kvality, ale aj skúseností pacientov. Prvýkrát sa tam prejaví pandémia, keďže ide o údaje z roku 2020. Ako zasiahla do hodnotenia? 

Zistili sme, že pandémia koronavírusu fungovanie nemocníc vo vykazovaných indikátoroch kvality zasiahla negatívne. Všetky zasiahla podobne. A tak neboli ani výsledky hodnotenia pandémiou skreslené. Pandémia odsunula bielu medicínu na vedľajšiu koľaj a takmer štvrtina najmä plánovaných výkonov nemohla byť realizovaná. Boli medzi nimi aj také „poloplánované“ výkony. To je obrovská škoda a výsledok pandémie.

Znamená to, že sa neprejavilo, že nemocnice, ktoré mali viac covidových pacientov, sa zhoršili viac, ale všetky sa zhoršili podobne?

Presne. Výraznú koreláciu sme tam nenašli. Nemocnica, ktorá mala výrazne vyšší počet covidových pacientov ako iná, nebola v našom hodnotení nejakým spôsobom skreslená alebo nebola v nevýhode.

Zhoršil sa niektorý z indikátorov kvality viac ako iné?

Indikátory kvality klesli celkovo výrazne. Ide napríklad o nutnosť opakovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Zdravotníctvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie