Denník N

Príjem zo zbierky Ligy proti rakovine poklesol o 70 percent. Pacientov, ktorí potrebujú pomoc, je pritom stále viac

Dana Hudáková. Foto - archív D. H.
Dana Hudáková. Foto – archív D. H.

#5 dní do Vianoc

Deň pred Silvestrom 2020 sa Dane Hudákovej narodilo štvrté dieťa, dcérka. O tri týždne nato, 21. januára tohto roka, zistila, že má rakovinu. „Ráno som si našla veľkú hrču na krku,“ spomína.

Hneď po stanovení diagnózy nastúpila na liečbu chemoterapiou. V tom čase jej do života vstúpila aj Liga proti rakovine. V Bratislave, Košiciach a Martine už roky prevádzkuje centrá pomoci, kde sa onkologickí pacienti môžu stretávať, navštevovať rôzne druhy kurzov – od vzdelávacích cez pohybové až po kreatívne, kde nájdu aj pomoc psychológa či fyzioterapeuta.

„V tom čase sme mali problémy aj v dôsledku pandémie, partner mal pracovné obmedzenia, takže aj jednorazový finančný príspevok, ktorý nám liga poskytla, nám veľmi pomohol,“ vraví Dana Hudáková.

Okrem toho sa celá jej rodina zúčastnila Rodinnej týždňovky pre onkologických pacientov v Ráztočne. „Bolo to skvelé. Deti mali rôzne aktivity, my pacienti a ich partneri, partnerky sme si mohli povymieňať skúsenosti a pochopiť sa navzájom. Veľkou pomocou bola možnosť sedenia so psychológom. Je dobré, ak človek v celej tej situácii nie je sám,“ vraví dnes už preliečená mama štyroch detí.

Pandémia priniesla pokles príjmu

V roku 2020 pribudlo do štatistík onkologických ochorení prvý raz vyše 40 000 nových pacientov. Najvýraznejšou oporou sa pre nich počas celej liečby stáva Liga proti rakovine. Tá pritom pre nemožnosť organizovať Deň narcisov počas pandémie zaznamenala pokles príjmu zo zbierky o 70 percent.

Sedem dní v týždni je vďaka Lige proti rakovine pacientom k dispozícii aj Onkoporadňa. Pôsobia v nej lekári, psychológovia, sociálno-právni či výživoví poradcovia. Riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová hovorí, že onkologickí pacienti sú v mnohých témach nezorientovaní a nikto na nich nemá čas.

„Spektrum poradenských služieb je veľmi široké. Poradia napríklad, na čo majú onkologickí pacienti nárok počas ochorenia v sociálnej oblasti, právni poradcovia pomáhajú formulovať žiadosť o výnimku pri schvaľovaní liečby, výživoví poradcovia pomôžu nastaviť stravovací režim, odborníci z radov onkológov skonzultujú nastavenú liečbu,“ vraví riaditeľka.

Bezplatná linka Onkoporadne 0800 11 88  11 je počas pandémie vyťažená ešte oveľa viac a denne prídu aj desiatky mailov, na ktoré tiež odpovedajú odborníci.

„Počas pandémie pacienti nevedia, či majú ísť na vyšetrenia, ako postupovať, pribudlo presúvanie termínov na vyšetrenia a zákroky. Predvčerom mi zavolala pani, že si našla hrčku na prsníku a termín vyšetrenia dostala o tri mesiace,“ rozpráva Eva Kováčová. Nevie si predstaviť, že by na také dôležité vyšetrenie mala pacientka čakať tri mesiace, a tak sa v Lige proti rakovine snažia nájsť riešenie. Okrem toho komunikujú s ministerstvom zdravotníctva a poukazujú na akútne problémy, napríklad spojené s dostupnosťou liekov, ale aj na špecifické problémy onkologických pacientov v súvislosti s covidom.

Psychologická pomoc pre chorých aj ich blízkych

Onkopsychológovia po celom Slovensku pomáhajú pri liečbe depresií spôsobených onkologickým ochorením a pandémiou.

„Keď sme pred rokmi spúšťali projekt Sieť psychológov a ponúkali bezplatné poradenské služby pre onkologických pacientov, stretli sme sa v začiatkoch aj s takou odpoveďou pána riaditeľa nemocnice: ‚Naši lekári sú aj zdatní psychológovia. Takéto služby nepotrebujeme, zišla by sa mi však nová sedačka,‘“ spomína Eva Kováčová.

Riaditeľka verí, že dnes už verejnosť oveľa viac rozumie, aká dôležitá je psychologická podpora nielen pre chorých, ale aj pre zdravých ľudí – aké je duševné zdravie krehké. Sieť onkopsychológov, ktorú financuje liga, poskytuje možnosť konzultácií nielen pre pacientov, ale aj pre ich rodinných príslušníkov. Aj projekt je Pínia, ktorý zastrešuje stretávania pozostalých, podľa riaditeľky mimoriadne prínosný.

„Mamička ročnej dcérky zistila, že má rakovinu vo vysokom štádiu, a krátko nato diagnostikovali rakovinu aj jej dcére. Vzhľadom na extrémne náročnú situáciu sme jej prostredníctvom našej Onkoporadne poskytli bezplatne onkopsychologičku, sociálne poradenstvo – vybavenie sociálneho bytu aj jednorazový príspevok v hmotnej núdzi. Zlepšenie jej stavu z psychickej stránky sa neskôr odzrkadlilo aj na samotnej liečbe a momentálne je už mama s dcérkou stabilizovaná,“ vraví Eva Kováčová.

Ubytovacie zariadenia pri detských onkológiách

Ako doplnkový projekt zriadila Liga proti rakovine pred sedemnástimi rokmi aj možnosť ubytovania pre rodičov hospitalizovaných detských onkologických pacientov v blízkosti nemocnice v Bratislave. Pred desiatimi rokmi sa jej to podarilo aj v Košiciach. V Banskej Bystrici liga na túto možnosť poskytla financie, ubytovanie si manažuje samotná detská onkológia.

V Bratislave a Košiciach byty prevádzkuje liga. „Nie každý rodič môže na oddelení prespať, nie každý rodič môže za dieťaťom denne dochádzať. Prevádzkujeme a financujeme tri byty, vybavené ako plne fungujúca domácnosť. Situované sú v tesnej blízkosti detskej onkológie v Bratislave a jeden v Košiciach. Blízkosť rodiča je pri liečbe dieťaťa jeden z kľúčových faktorov, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť liečbu,“ dodáva riaditeľka.

Príjem zo zbierky Deň narcisov dosiahol tento rok len 30 percent bežnej sumy. Lige proti rakovine môžete prispieť TU.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Advent

Cesta k zdraviu

Pekné veci

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie