Denník N

Anestéziológ z Popradu: Ľudia klamú, zavádzajú. Všetci toho majú plné zuby, ale nik sa nepýta nás, či vládzeme

Foto - Tomáš Maguth
Foto – Tomáš Maguth

Po druhej vlne sme sa nedokázali dostať na toľko operácií ako pred vlnou, nevedia nahradiť odchádzajúce sestry. „Pred covidom sme dokázali operovať 1350 pacientov do mesiaca. Po druhej vlne sme padli na 850,“ hovorí anestéziológ z nemocnice v Poprade Tomáš Maguth.

Anestéziológ Tomáš Maguth opisuje situáciu v ich nemocnici v Poprade: aj keď počet pozitívnych klesá, u nich na oddelení s pacientmi na pľúcnej ventilácii to zatiaľ nepociťujú.

Rozdiel medzi nemocnicami u nás a na Západe je podľa neho zjavný – na Slovensku pracujú na hrane, v zahraničí majú vyššiu zaočkovanosť a zvládajú aj bielu medicínu. „Obyčajné, maličké nemocnice v Česku majú lepšie vybavenie ako niektoré naše kliniky,“ vraví.

Na oddelení, kde denne umrú dvaja až traja pacienti, emocionálne vychladnete, už si to nepripúšťate, hovorí.

V rozhovore opisuje,

  • že na výmenu bedrového kĺbu sa bude čakať aj rok a viac,
  • ako dostávajú ponuky do zahraničia,
  • ale aj to, ako sa správajú pacienti a ich príbuzní, ktorí odmietajú očkovanie,
  • a aj prečo ho uráža, keď sa niekto spýta, či za rok nevedeli vyškoliť anestéziológa.

Aká je situácia u vás v nemocnici?

Od začiatku tretej vlny je u nás situácia rovnaká. Máme reprofilizované oddelenia – ARO sa rozdelilo na dve oddelenia – jedno pre necovidových, kde je šesť postelí, a druhé pre covidových pacientov, tam máme momentálne osem lôžok. Vytvorilo sa jedno veľké reprofilizované covidové oddelenie, kde je kapacita do 42 pacientov. V Poprade za posledný týždeň klesol výskyt covidu o 14 percent. Pre nás anestéziológov sa však nič nemení. Od októbra je oddelenie plné na 80 až 90 percent. Keď sa lôžko uvoľní, do pár hodín je na ňom nový pacient. Na červenom oddelení sme prakticky stále na ôsmich lôžkach. Pracujeme prakticky naplno.

Dva mesiace tak idete na plných kapacitách?

Áno. Aj vedenie nemocnice malo snahu, aby sa čo najdlhšie udržala biela medicína, keďže máme v spáde zhruba 250-tisíc ľudí. Lekárov a sestier, najmä tých na intenzívnych oddeleniach, tu však nie je veľa. Tak sme museli plánovanú operatívu pozastaviť. ARO sa rozdelilo a ideme len na urgentný režim – a všetko sa podriaďuje covidu.

Operácie ste zastavili začiatkom novembra. Ako je to pri urgentných operáciách? Zvládate ich?

Máme zabezpečený chod štyroch sál. Jedna sála je 24-hodinová pre gynekológiu a pôrodnicu. Ostatné tri sú pre traumatológiu, ortopédiu, jedna pre chirurgiu a potom spoločnú má urológia a krčné. Po druhej vlne, keď sa v máji skončila reprofilizácia, sa naša nemocnica nedokázala vrátiť späť do pôvodných čísiel ako pred vlnou.

Ako to myslíte?

Pred covidom sme dokázali operovať 1350 pacientov do mesiaca. Po druhej vlne sme padli na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie