Denník N

Prajú si gamaše, gitaru, karaoke či nitky na vyšívanie. Aj vy môžete osamelým seniorom kúpiť darček a urobiť vianočný zázrak

Foto - Vianočný zázrak
Foto – Vianočný zázrak

#8 dní do Vianoc

Pani Milada (86) túži nájsť pod vianočným stromčekom knihu Joga pre seniorov a rotoped, aby si rozcvičila nohy. Pani Mária, v rovnakom veku, bola jednou zo zakladajúcich členiek Folklórneho festivalu Východná a dnes jej môžete splniť vianočné prianie tým, že jej kúpite postavičky v ľudovom kroji a vankúš s ľudovým vzorom.

Podobných prianí od osamelých seniorov nájdete na webe www.vianocnyzazrak.sk tisíce. Väčšina z nich už našla svojho darcu, 1 400 seniorov však ešte na darcov čaká. Do Vianoc síce zostáva len pár dní, no online systém párovania darcov s obdarovanými je rýchly a stále sa môžete zapojiť.

Sen o karaoke

Kým jeden senior si praje slúchadlá, aby si mohol užívať chvíle s hudbou osamote, viacerí si prajú karaoke zostavu. Taký je život v domovoch sociálnych služieb – plný rôznorodých ľudí a rôznych túžob.

Martina Skákalová Kasemová založila projekt Vianočný zázrak v roku 2017 a odvtedy si vďaka nemu našli tisíce seniorov vysnívaný darček pod vianočným stromčekom. Ľudia si na webe môžu vybrať seniora s jeho prianím, darček mu zakúpiť a poslať. „Kým nebola pandémia, stalo sa neraz, že niekto darček aj osobne odniesol. Na webe je možné si vyfiltrovať priania aj podľa regiónu. Vznikali z toho aj pekné medzigeneračné priateľstvá,“ hovorí zakladateľka projektu.

Gitara, vŕtačka či soška Panny Márie

Priania majú seniori rôzne, od teplákov a papúč po hojdacie kreslo, televízor alebo mobilný telefón či tablet. Ale ani úplne obyčajné veci ako gamaše alebo nitky na vyšívanie nie sú medzi prianiami výnimkou.

„Už na jeseň oslovujeme domovy seniorov a sme veľmi radi, že nám ich zamestnanci pomáhajú zisťovať, po čom ich klienti túžia,“ vraví Martina Skákalová Kasemová.

Čítanie krátkych príbehov a prianí seniorov návštevníka webu dojme. Miloš (74) trávi najradšej chvíle v stolárskej dielni a jeho snom je vŕtačka, Mária (75) si praje sošku Panny Márie a Ladislav (70) túži po gitare. „Je vášnivý hudobník, má rád spoločnosť, je veselý, usmiaty, vždy dobre naladený,“ píše sa v prianí. Mnohým seniorom by život uľahčil antidekubitný matrac, stroj na cvičenie alebo spoločenské hry a tvorivé sady.

Viacerí seniori radi čítajú a potešilo by ich predplatné časopisov a novín vrátane Denníka N – predplatné dostanú do daru od nášho vydavateľstva.

Ako sa spája darca so seniorom

Zakladateľka projektu vysvetľuje, že spájanie darcu a seniora je jednoduché a automatizované. „Po tom, ako si človek vyberie darček, ktorý chce kúpiť, dostane obratom kontaktné údaje, kam presne treba darček doručiť. V takýto predvianočný čas to môžu ľudia urobiť tak, že do e-shopov zadajú rovno meno vybraného seniora a adresu, ktorú od nás dostanú.“

Právnička Martina Skákalová Kasemová založila Vianočný zázrak, pretože videla podobný projekt v Českej republike, veľmi sa jej páčil a nič podobné na Slovensku nenašla. Zároveň vie, že práve na Vianoce si seniori ešte o čosi viac uvedomujú svoju osamelosť.

Foto – Vianočný zázrak

Zaneprázdnení môžu na darček prispieť

Niekoľko prianí je vo vyššej hodnote, občas sú to aj také, ktoré budú slúžiť viacerým klientom domova naraz, a na tie sa skladá viacero darcov. „Prinášame možnosť prispieť aj finančne na hodnotnejšie darčeky. Takýchto prianí je len okolo päť percent a tieto darčeky nakúpime a doručíme my,” vysvetľuje Martina Skákalová Kasemová. Táto možnosť by mohla byť vhodná aj pre zaneprázdnených darcov, ktorí tak ušetria čas pri vyberaní a kúpe darčeka.

„Pani Magdalénka (76) sa celý život venovala opatere iných ľudí. Je pripútaná na invalidný vozík. Vianočné sviatky sú pre ňu to najkrajšie v roku. Kedysi sa doma starala o vianočnú výzdobu a hovorí, že jediné, čo nám chýba, je krásny betlehem,“ píše sa v jednom z prianí a človek za tým môže neraz vidieť aj citlivý prístup zamestnancov domova.

Vianočný zázrak oslovuje domovy seniorov na celom Slovensku, počet prianí z roka na rok rastie. Tento rok je do projektu zapojených 250 zariadení a prianí je viac ako 7 200. Je to prvý raz, čo sa projektu možno nepodarí splniť želania všetkých seniorov.

Ak chcete splniť niektoré vianočné prianie a prispieť k tomu, aby sa podarilo zrealizovať všetky vianočné zázraky, môžete tak urobiť na www.vianocnyzazrak.sk.

Nájdete tam napríklad aj tieto želania:

„Lacko (72) je tichý a milý muž, ktorý sa vie veľmi potešiť krásnym ženám a pivu. Jeho zdravotný stav mu, žiaľ, neumožňuje žiť plnohodnotný život, ktorý by si zaslúžil. Práve preto sa mu snažíme vyjsť v ústrety tým, že si pre neho prajeme nealkoholické pivo.“

„Pani Mária prežila v živote veľa zlého, zákernú chorobu aj stratu syna. Tieto bolestivé udalosti ju poznačili a dodnes sa nevie usmiať a radovať sa. V zariadení si našla dobrú priateľku, ktorá je zároveň aj jej spolubývajúcou. Spoločne trávia všetok čas, keď je pekné počasie, idú do mesta na nákup alebo posedieť si do cukrárne na koláčik a kávičku.“

Pani Máriu by najviac potešila manikúra, teplé nohavice a mikina na zips.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Advent

Pekné veci

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie