Denník N

Gröhling: Niekoľkomesačný výpadok deťom neublížil na celý život, učivo rýchlo dobiehajú

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Otvorené obchody a zatvorené školy aj v januári? To sa už neudeje, nevidím na to dôvod, vraví minister školstva.

„Mám jeden hlas zo všetkých členov vlády. Čo viac som mohol urobiť?“ vysvetľuje minister školstva Branislav Gröhling rozhodnutie vlády zatvoriť na týždeň pred Vianocami školy ako kompromis k otvoreným obchodom.

Gröhling hovorí, že zvyšovanie platov učiteľov ešte nie je stratené. Už budúci týždeň by mali podľa neho koaliční lídri predstaviť dohodu na zákone o rozpočtovej zodpovednosti, ktorým by minister financií Igor Matovič mohol uvoľniť peniaze aj na platy učiteľov.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako ho premiér Eduard Heger podporuje pri otváraní škôl,
  • prečo nechce priamo vyzývať rodičov na očkovanie detí od 5 rokov,
  • že s povinným testovaním školákov nepočítajú,
  • prečo podľa neho deti dokážu dobehnúť zameškané učivo.

„Aby sme si to povedali jasne, nikdy nepodpíšem plošné zatváranie škôl,“ povedali ste v septembri v TA3. Do budúcna sa už takému kategorickému tvrdeniu radšej vyhnete?

Stojím si za týmto tvrdením. Vtedy som to myslel tak, že nikdy nepodpíšem plošné zatvorenie škôl z môjho rozhodnutia. Som veľmi rád, že pred tromi týždňami, keď prišiel prvý návrh na zatvorenie škôl, strana SaS sa postavila za deti a vetovala to. Umožnili sme tak deťom ďalšie dva týždne chodiť do školy. O dva týždne prišiel opätovný návrh, na ktorom sa zhodla väčšiny vlády. Ja som dostal úlohu cez uznesenie vlády, že k zatvoreniu musí prísť. Doteraz s tým nesúhlasím. Každá jedna odučená hodina v škole je pre mňa dôležitá.

So zatvorením škôl ste nesúhlasili, no nakoniec to bol váš podpis, ktorý pod rozhodnutím pristál. Zvažovali ste, že by ste to jednoducho nepodpísali? Čo by sa stalo?

Sme kolektívny orgán, ktorý sa na niečom zhodol, a ja som to dostal ako úlohu. Môže to zniesť z mojej strany alibisticky, ale vláda mi uložila povinnosť zatvoriť školy, tak som to urobil. Stále však budem opakovať, že to nie je fér preto, čo všetko riaditelia, učitelia a rodičia znášali za posledné týždne.

„Nerozumiem tomu, že sa naši politici nehanbia vysloviť vetu, že zatvorené školy sú prijateľným kompromisom k otvoreným obchodom,“ povedala riaditeľka seneckej základnej školy v ankete Denníka N. Prečo SaS vymenila školy za obchody?

Toto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Branislav Gröhling

Hegerova vláda

Koronavírus

    Richard Sulík

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie