Denník N

Ako spojiť verejnou dopravou Oravu s Krakovom? Problémy robí hlavne slovenská strana

Autobusové či vlakové spojenie Krakova s Oravou je komplikované. Ilustračné foto - tasr
Autobusové či vlakové spojenie Krakova s Oravou je komplikované. Ilustračné foto – tasr

Mnohí obyvatelia Oravy by do Krakova pracovne, za štúdium či na návštevu chodili autobusom alebo vlakom častejšie, no nedá sa.

Vznikla šanca na priame železničné spojenie medzi Oravou a Krakovom. Poliaci chcú výstavbu nového spojenia Trstená – Jabłonka – Nowy Targ predložiť do vládneho programu Kolej Plus (Železnica plus) a téma bude prerokovaná na najbližšom zasadnutí dopravného fóra pre Tatranský región.

Ak by k tejto investícii došlo, znamenalo by to prelom v komunikácii medzi Slovenskom a Poľskom a obrovský rozvojový impulz pre Oravu, ktorej obyvatelia chcú ťažiť z blízkosti Krakova, no nemajú sa tam ako dostať verejnou dopravou.

Oravci sa zatiaľ obracajú na úrady Žilinského kraja so žiadosťou o cezhraničné autobusy spájajúce Trstenú s Krakovom a o prepojenie Roháčskej doliny a Oravíc s poľskými Tatrami. Pri dobrej vôli oboch strán by sa takéto autobusy mohli objaviť už v lete 2022, pretože projekt nie je zložitý a nepotrebuje veľké financovanie.

Žilinský samosprávny kraj sa k týmto iniciatívam stavia negatívne, ale pracuje na prepojení Trstená – Chochołów, ktorý by malo byť spustené už túto zimu.

Spoje z Trstenej do Chocholowa sú však podľa odborníkov a cestujúcich zle pripravené a nesplnia svoju úlohu najmä preto, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie