Denník N

Čo vieme o obvinení Fica: ide o podnecovanie, zvolával ľudí na protest, ktorý sa počas núdzového stavu nesmie konať

Roberta Fica odvádzajú policajti. Foto - Smer
Roberta Fica odvádzajú policajti. Foto – Smer

Robert Fico je obvinený – nie však pre účasť na štvrtkovom automobilovom proteste proti vláde, ale pre navádzanie ľudí na porušovanie pandemických pravidiel.

Oficiálne ide o trestný čin podnecovania, potvrdila v piatok polícia.

Podľa Trestného zákona „kto verejne podnecuje na trestný čin alebo verejne vyzýva na hromadné neplnenie dôležitej povinnosti uloženej zákonom alebo na jeho základe, alebo na závažné porušovanie verejného poriadku, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky“.

Polícia zatiaľ o prípade informuje iba stroho. Po predvedení lídra opozičnej strany a bývalého premiéra nezvolalo policajné vedenie tlačovú besedu ani podrobnejšie neodpovedá na otázky.

Vo štvrtok večer polícia informovala, že Fica predviedli na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní. V piatok predpoludním zhruba o jedenástej policajti pridali iba to, že „poverený príslušník Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I vzniesol obvinenie z trestného činu podnecovania 57-ročnému Róbertovi F. z Bratislavy,“ napísalo policajné prezídium.

Zdôraznilo ešte, že Fica nezadržali, ale predviedli „za účelom vykonania nevyhnutných procesných úkonov“. Viac polícia povie, až „keď to procesná situácia umožní“.

Denník N požiadal Smer o zaslanie uznesenia o obvinení svojho predsedu. Mal by ho dostať priamo po výsluchu a v uznesení zvykne byť aj presný opis činu, ktorý polícia vyšetruje. Hovorca Smeru Ján Mažgút odpísal, že uznesením nedisponujú.

Navádzal na protest, ktorý nesmel byť

Prečo Fica obvinili?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie