Denník N

Pri stane našli novorodenca, s liekmi chodia za ľuďmi, ktorí si prežili peklo. Takto ich môžete podporiť

Enal. Foto - Denisa Augustínova/MAGNA
Enal. Foto – Denisa Augustínova/MAGNA

V rámci nášho adventného seriálu predstavujeme ďalšiu organizáciu, ktorej môžete pomôcť. Je ňou MAGNA, ktorá pomáha utečencom na hraniciach Sýrie. #4 dní do Vianoc

Humanitárna organizácia MAGNA pôsobí medzinárodne a poskytuje pomoc deťom a ich rodinám v núdzi, vrátane obetí prírodných katastrof, vojen a konfliktov. V teréne majú lekárov, zdravotníkov, ale i technických a iných odborníkov, ktorí zaisťujú humanitárnu pomoc a pomáhajú liečiť deti a ich rodiny.

Od roku 2016 pôsobí aj na hraniciach Sýrie a Libanonu. Zabezpečuje tu zdravotnú starostlivosť vrátane veľmi potrebnej podpory duševného zdravia pre oblasť, kde žije 45-tisíc ľudí.

„Veríme v to, že každý človek na zemeguli by mal mať prístup k základnej zdravotnej starostlivosti, a o to sa v Magne snažíme už 20 rokov,“ hovorí Denisa Augustínová z organizácie.

Bábätko pri stane

Situácia v teréne však prináša problémy, ktoré smernice nedokážu predpovedať, a vďaka tomu, že pracovníci MAGNA sú na mieste, môžu reagovať hneď, operatívne a často urobiť aj niečo navyše. Ako príklad spomína príbeh jedného bábätka.

Volá sa Enal a našli ho nedávno v utečeneckom tábore položené pri jednom stane. Jeho matka zomrela na komplikácie pri pôrode päť dní po narodení dievčatka. Otca nájsť nevedia, babička má 85 rokov a je slepá a všetci súrodenci, ktorí po matke zostali, majú menej ako päť rokov.

Pracovníci MAGNA sa tak museli dočasne postarať aj o novorodenca.

„Nemala prístup k materskému mlieku, a tak sme zháňali náhradnú stravu a sledovali jej zdravotný stav tesne po narodení. Mali sme ju chvíľu na starosti, aj keď štandardne to nie je súčasť denných liečebných aktivít,“ hovorí Augustínová.

Spomína, že skontaktovali širšiu rodinu, ako strýkov a tety, ktorí sú na rôznych miestach. „To je výhoda etablovanej organizácie ako MAGNA – dokážeme nájsť ľudí cez rôzne štruktúry a iné organizácie. Momentálne sa rieši, kto by sa o ňu vedel najlepšie postarať,“ dodáva.

Hľadá sa aj otec Enal, o ktorom sa vie, že sa pohybuje niekde v oblasti. Veria, že teta a strýko sa o bábätko zatiaľ postarajú.

Klinika organizácie MAGNA na sýrskej hranici. Foto – Martin Bandžák

Mobilné tímy

MAGNA sa predovšetkým venuje zdravotnej starostlivosti na miestach ako Sýria, Kongo, Irak, Kambodža či Afganistan. Na hraniciach Sýrie a Libanonu poskytuje základnú a sekundárnu zdravotnú starostlivosť najmä pre ľudí, ktorí ušli zo svojich domovov pred sýrskou vojnou, ktorá trvá už jedenásty rok.

„Podobne ako v iných našich projektových krajinách, aj tu poskytujeme základnú zdravotnú starostlivosť v statických centrách, čo je niečo ako zdravotné strediská na Slovensku, no rovnako máme aj mobilné tímy pre ľudí, ktorí sa nemôžu presúvať, a tak ich liečime priamo na mieste. Dôvodom je, že nemajú peniaze a obmedzené zdroje sú obrovskou devalváciou v krajine úplne znehodnotené, ale je to zároveň aj nebezpečné, pretože na ceste je veľa checkpointov či rôznych vojenských skupín. Je to veľmi riskantné najmä pre ženy a maloleté deti,“ hovorí Augustínová.

Podľa nej ľudia v týchto oblastiach často vyhľadajú lekára až v situácii, keď je veľmi zle.

„Cestujeme preto za nimi na takzvané hotspoty, čo sú dočasné miesta, kde ľudia vedia, že majú prísť, kedy tam sme, máme tam komunitných zdravotných pracovníkov. V normálnych centrách musia platiť poplatky, nemajú na to peniaze. Poskytujeme zdravotnú pomoc najmä pre ženy, tehotné ženy či deti do päť rokov. Staráme sa aj o dospelých ľudí s chronickými ochoreniami ako cukrovka či problémy so srdcom,“ vraví.

Títo ľudia majú problémy aj s duševným zdravím. „Prežili si neskutočnú traumu a stále ju prežívajú, keď nemajú čo dať deťom jesť. Máme tu psychológov, ktorí im pomáhajú,“ vraví.

Mnohé deti hladujú. Foto – Martin Bandžák

Veľa rodín z Rakky

Ide o utečenecké tábory, kde je väčšina ľudí roky; mnohé deti si už na rodnú krajinu ani nepamätajú.

„Veľa rodín je z Rakky. Mnohí z nich z mesta neodišli hneď, žili roky pod nadvládou Islamského štátu,“ vraví Augustínová.

Príbehy, ktoré hovoria mnohí pacienti, sú podľa nej nepredstaviteľné.

„Nemusíme hovoriť len o sexuálnom násilí a otroctve. Rozprávajú, ako prišli o svoje príbytky, ako ich nútili pracovať mesiace a roky v ťažkých podmienkach, denne prechádzať okolo plotov, kde videli pozostatky mŕtvych bojovníkov. Deti museli upratovať pozostatky tiel svojich spolužiakov v školách, prišli o celé rodiny. Až neskôr, keď dochádzalo k bombardovaniu mesta a ich príbytkov, utiekli. Mnohí z nich boli ženy, ktorým pri bombardovaní zabili deti, tak vzali tie ostatné a snažili sa zachrániť, utekali veľmi nebezpečnou cestou z krajiny,“ vraví.

Veľká inflácia

Denisa Augustínová sa na hranice Sýrie a Libanonu prednedávnom vrátila po dlhšom čase a videla, že situácia sa tu zhoršila.

„Mnohí ľudia nemajú status utečenca a predtým si mohli nájsť len nejakú sezónnu prácu. O tú prišli pre opatrenia súvisiace s covidom. Podobne ako u nás, aj tu je obmedzený pohyb,“ vraví.

Ako dodáva, títo ľudia nemajú absolútne žiadne úspory. Od UNHCR dostávajú len v prepočte 15-dolárový poukaz na osobu v miestnej mene, za čo si ťažko zabezpečia stravu na celý mesiac. Musia si zaň zohnať aj palivo, pretože vonku je v týchto mesiacoch −5 stupňov Celzia. Navyše je v Libanone obrovská inflácia, čo znamená, že poukazy stratili hodnotu a vydržia možno na tri dni.

„Ľudia, ktorí žijú v týchto táboroch, nie sú tí, čo sa snažia dostať do Európy. Väčšinou predali, čo mohli, aby sa dostali sem. Na začiatok potrebujú nejaké zdroje, musia si napríklad nakúpiť stany. Nepredstavujme si, že títo ľudia prídu a všetko dostanú od medzinárodného spoločenstva automaticky zadarmo. Je to veľký každodenný boj o prežitie,“ hovorí Augustínová.

Medzinárodné spoločenstvo podľa nej takéto dlhodobé tábory nezvláda. „Vidíme to tu rovnako ako v starších kempoch na somálskej hranici alebo východe Konga. Ubytovanie je hrozné, v táboroch nesmú stavať, keďže ide o takzvané dočasné riešenie, a tak smú bývať len v stanoch. Mnoho detí nechodí do škôl, pracujú alebo zbierajú odpadky, aby si nimi mohli zakúriť. Sú dennodenne hladné, jedia aj listy, ochorenia striedajú hlad,“ opisuje situáciu Augustínová.

Takíto ľudia by podľa nej ani nechceli odísť do Európy – skôr sa túžia vrátiť domov.

„Mnohé časti Sýrie však stále nie sú stabilné. Prebieha tu konflikt, aj keď sa o ňom už takmer nehovorí. V Rakke, ale aj v iných častiach je stále nevyriešený status medzi provládnymi a protivládnymi bojovníkmi. Ľudia sa boja, že by po návrate museli narukovať do armády, a aj o bezpečnosť svojich detí. Prácu si tam tiež nájdu len ťažko,“ dodáva Augustínová.

Denisa Augustínová na sýrskej hranici. Foto – Martin Bandžák

Ako pomôcť

V roku 2019 MAGNA na sýrsko-libanonských hraniciach poskytla 25-tisíc ambulantných zdravotných konzultácií, liečila 8600 detí, takmer 900 bolo hospitalizovaných. Jej ľudia pomáhali pri skoro 500 asistovaných pôrodoch a pri 320 prípadoch rodovo podmieneného násilia.

Takmer 420 žien odporučili do špeciálnej starostlivosti a 3 300 ľudí vzdelávali v oblasti reprodukčného zdravia. Celkovo v roku 2020 vykonali vyše 350-tisíc ošetrení. Napriek tomu nevnímajú pomoc ako čísla – za každým z nich je ľudský osud.

Za peniaze darcov tímy organizácie MAGNA liečia, poskytujú nemocničnú a nutričnú starostlivosť, očkovanie, chirurgické zákroky, pôrodnú starostlivosť a starostlivosť o novorodencov alebo terapeutickú starostlivosť a materiálnu pomoc (lieky, stravu, prístrešie a podobne).

„V prípadoch, keď je to nutné, taktiež staviame zdravotnícke zariadenia v oblasti, kde to často nerobí nik iný. Naše tímy ročne vyšetria tisíce pacientov,“ dodáva Augustínová.

Ako podporiť

Nakupujte nielen na Vianoce zmysluplné darčeky, ktoré liečia, alebo liečte deti tu a teraz.

Darujte vkladom na účet: MAGNA IBAN: SK87 1111 0000 0013 3179 3900; BIC (SWIFT): UNCRSKBX

Darujte cez SMS: Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a jednoducho si nastavte pravidelné mesačné prispievanie vo výške 6 €.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Advent

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie