Denník N

Hlina: Nemôžeme čakať na politického mesiáša, Drucker je tu (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý predseda KDH a podnikateľ Alojz Hlina prezrádza, že už v roku 2019 ponúkal Tomášovi Druckerovi vstup ku kresťanským demokratom, no ten ho vtedy odmietol.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bývalý predseda KDH Alojz Hlina a líder Dobrej voľby oznámili, že sa spájajú. Strana Dobrá voľba zmení názov na „Dobrá voľba a Umiernení“.

Spojenie nazvali „Vianočnou dohodou“, tento termín sa historicky spája s dohodou medzi komunistickým a občianskym odbojom počas druhej svetovej vojny, ktorá viedla k Slovenskému národnému povstaniu.

Cieľom má byť posilnenie stredového priestoru a vytvorenie alternatívy, ktorá by viedla k vláde bez OĽaNO, krajnej pravice a Smeru. „Demokracia je v ohrození, tak ponúknime to, čo treba: stabilitu, zodpovednosť, predvídateľnosť, racionalitu,“ vraví Alojz Hlina v rozhovore.

Od roku 1998 do roku 2005 ste boli predsedom Strany mladých demokratov. V roku 2011 ohlasujete projekt strany Demokrati stredu – Jeruzalem, kam zamýšľate zavolať Igora Matoviča. Nakoniec sa garde obráti a kandidujete za jeho hnutie OĽaNO. Rozhádate sa, zakladáte stranu Občania, no nakoniec kandidujete za KDH, stanete sa jeho predsedom, no po voľbách z hnutia vystúpite. Dnes vstupujete do Dobrej voľby exministra Tomáša Druckera, ktorá dostane nový názov „Dobrá voľba a Umiernení“. Slušný zoznam, nie?

Viete čo, ja som sľuboval vernosť svojej manželke. Ja som nesľuboval vernosť strane. V krajine, ktorá nemá mentálnu kapacitu, aby vytvorila projekt typu CDU, sú, myslím, prestupy povolené. Nevyviňujem sa, máte to slušne napísané, bolo to myslím aj na Zomri, ale hovorím, ja som sľuboval vernosť manželke, nie žiadnej strane.

Niektorí politici na toto hovoria, že sa nemenili oni, ale strany okolo nich. Vy by ste tiež povedali, že ste stále ten istý Alojz Hlina?

V občianskom mám stále napísané to isté.

Ja si ešte pamätám, ako ste búchali topánkou po poslaneckom stolčeku a politiku robili excentrickejším štýlom. Dnes ju chcete robiť technokratickejšie či pokojnejšie?

To ani nie. Vizuálom technokratizmu môže byť u nás Tomáš Drucker. Americká poučka hovorí – vyzerá ako prezident, hovorí ako prezident, ergo bude to prezident. U Tomáša Druckera platí, že vyzerá a hovorí ako profesionálny manažér. Ja si moju tvár človeka, ktorý sa dobre cíti aj v uliciach, zachovávam. A ja si myslím, že tam bude čo robiť.

My sme spravili obrovskú chybu, že sme odovzdali ulice Robertovi Ficovi a extrémistom. Pritom sú ľudia, ktorí chcú ísť do ulíc protestovať, ale nechcú ísť na míting kotlebovcov a Smeru. Takže ja vidím priestor aj tam, lebo sa tam cítim dobre. Ja som naučil protestovať Matoviča, viem sa tam aj vrátiť.

Video: Celý rozhovor s Alojzom Hlinom (Autori: Dušan Mikušovič, Martina Koník)

Takže Dobrej voľbe idete dať väčšiu šťavu a kontakt s ľudom?

Ja sa ľudí nebojím, nikdy som sa ich nebál, viem sa s nimi rozprávať. Ulica či protest je integrálnou súčasťou politiky. Tak ako k nej patria tlačové besedy, konferencie, salóny a parlament, tak k nej patrí aj praktický výkon politiky v uliciach.

Celkom živo mám v pamäti dobu, keď ste mi s narážkou na všehochuť kandidátok OĽaNO hovorili, že vaša strana – vtedy to bolo KDH – nemá byť „predajňou s rozličným tovarom“. Ak by som zostal pri tejto obchodníckej metafore, Dobrá voľba a Umiernení budú aká prevádzka?

Ten výrok som si požičal od Helmuta Kohla, ktorý povedal Merkelovej, aby z CDU nerobila predajňu so zmiešaným tovarom. Malo to svoj kontext, dnes sme v inom kontexte. Špeciálna doba si vyžaduje špeciálne činy. Vidíte, kde žijeme a s čím sme konfrontovaní. Demokracia je veľkorysá, dovolila, čo dovolila, no môže ju to aj zničiť. My, čo ju máme radi, sa pokúsime ju ochrániť.

V určitom momente sa musia vedieť spojiť aj ľudia, ktorí neboli spolužiaci, bratranci, milenci či milenky. Lebo to je absurdné, ako sa tu dnes vytvárajú spoločenstvá. Americký teoretik aktivizmu Saul Alinsky hovorí, že na to, aby ste vytvorili dobré spoločenstvo, musíte nájsť najmenšieho spoločného menovateľa.

A tým je vo vašom prípade čo?

Nie to, že ste bratranec. Ale že máte úctu k právu, máte radi demokraciu a veríte vo vládu zákona. Toto sú najmenšie spoločné menovatele, okolo ktorých sa dokážu sústrediť ľudia, ktorí sú pre niekoho typovo rozdielni. Tak ako ja a Tomáš Drucker.

Vaše spojenie je pre človeka, ktorý nesleduje politiku, také trochu prekvapivé. Zrejme ste čakali, že moja prvá otázka bude k langustám.

Ďakujem, že nebola.

Ale spýtam sa na ne, pretože si myslím, že táto historka o niečom vypovedá. Na pripomenutie pre tých, ktorí nevideli video na Zomri. Bol júl 2014, vy ste boli opozičným poslancom zvoleným za OĽaNO, a kritizovali ste to, ako štát vyciciavajú oligarchovia a finančné skupiny. Pýtali ste sa, prečo sa vtedajší šéf pošty Tomáš Drucker „napcháva langustami s chlapcami v Pente v Albrechte“, čo je luxusný hotel v bratislavskom Starom Meste. Čiže najprv – ako to bolo, vy ste tam chodievali so psom a Druckera ste tam stretávali s penťákmi?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobrá voľba

Iné podcasty Denníka N

KDH

Rozhovory

Tomáš Drucker

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie